En regering över blockgränserna

Det har återigen uppstått en diskussion om huruvida Fredrik Reinfeldt kan tänka sig att samarbeta med sverigedemokraterna eller inte om läget är så att dom blir vågmästare.

Den här gången är det Reinfeldt själv som bjuder in till diskussionen genom att uttala sig en aning märkligt i Gomorron Sverige

Frågan om att inte göra sig beroende av sverigedemokraterna som ett underlag för att bilda regering är viktig men inte viktigast.

Det allra viktigaste är att inte någon av sidorna successivt smyger in sverigedemokraternas politik i sin egen. Att man inte absorberar den för att på så vis oskadliggöra sverigedemokraterna.

Ett minst lika relevant ställningstagande inför nästa års val är vilka partier som kan tänka sig samarbeta med andra partier än de som det nu kuckiluras tillsammans med i mer eller mindre synkroniserad omfattning.

Jag är medveten om att vi på sin höjd kommer att kunna få ett klart och tydligt besked om att ingen av sidorna kommer att bilda regering med sverigedemokraterna som underlag.

Men erkänn att det vore trevligt att veta hur miljöpartiet ställer sig till alliansen i ett sådant läge eller hur exempelvis folkpartiet kanske kan bilda regering med de rödgröna.

Andra bloggar om , , , ,