9/11 – en historisk brytpunkt

Vi har egentligen inte en aning om hur det hade sett ut i världen om vi inte hade fått uppleva det som skedde med World Trade Centers tvillingtorn den 11 september för 8 år sedan.

Det enda vi vet säkert är att det inte hade sett ut som det nu gör och att denna soliga och klara september-morgon på Manhattan var en historisk brytpunkt. Den skakade om oss och vår världsuppfattning på ett sätt som fortfarande påverkar människor påtagligt runt om i världen.

2 752 människor dog officiellt till följd av terrorattentatet med två flygplan. Hur många ytterligare som har dött till följd av denna handling tror jag inte det är någon som kan överblicka. Inte minst gäller detta i Afghanistan där det fortfarande dödas människor varje dag som en direkt följd av 9/11. Vissa gör det just därför att de är terrorister men de allra flesta där dör, precis som på Manhattan, utan att ha någon som helst del i terrorismen.

Följderna av 9/11 är betydligt mer långtgående och världsomspännande än vad jag tror att terroristerna ens i sin vildaste fantasi kunde inbillat sig. Men vi får inte glömma att det är just terroristerna, de huvudansvariga bakom 9/11, som var de som satte snöbollen i rullning. Den gången, 2001, med en president och hans rådgivare som inte hade förmåga att hantera det hela på ett mer rationellt sätt än att börja kriga i Afghanistan och sätta människor i massor i fängelse på Guantanamo-basen.

Men oavsett namnet på en amerikansk president så hade det varit fullkomligt omöjligt för denne att inte agera snarlikt det som nu skedde 2001. Barack Obama hade inte kunnat undvika ett liknande scenario.

För oss i Sverige har det inte betytt en massa döda svenska medborgare, men vi har sakta men säkert fått se andra konsekvenser av händelsen. Vi har en helt annan övervakningsiver från myndighetshåll idag än för 8 år sedan.

Vi har sett hur tillgångar har frysts för människor boendes i Sverige enbart för att det funnits en vag misstanke om någon form av beröringspunkt med terroristelement och vi har sett hur den svenska regeringen, under ledning av Göran Persson och med benäget godkännande av Anna Lindh, tillät amerikanska myndigheter att hämta och utlämna två misstänkta terrorister till Egypten.

Det här var en hjälp till USA som sedan återgäldade detta genom att släppa den svenske medborgaren Mehdi Ghezali från Guantanamo-basen. Samme Mehdi Ghezali som för övrigt nu har gripits i Pakistan ytterligare en gång misstänkt för samröre med terrrorister. Slår blixten ner två gånger på samma ställe?

Sammanfattningen är att vi snabbt fick en ny omvärld att förhålla oss till. En värld som i alla avseenden är mer på vakt mot allt som är okänt och inte riktigt passar in i mallen. Allra mest har det självfallet drabbat muslimer i Sverige och runt om i världen.

Ivern att ha kontroll och kontrollera andra har ökat högst avgörande de senaste 8 åren. Tyvärr finns det inte så mycket som tyder på en positiv tillbakagång till en mindre misstänksam värld.

För övrigt är det väl värt att ägna en stund åt att läsa New York Times artikel Remembering at future that many feared som beskriver hur New York har förändrats efter 9/11, men att förändringen inte på något vis är så nattsvart som många befarade dagarna och veckorna efter terrorattacken. Titta även på den bildserie som visar vad WTC var före den ödesdigra dagen.

Andra bloggar om , , , , , , , , ,