Vad som ger ett mord publicitet

Människor mördas nästintill dagligen i vårt land. Vissa uppmärksammas mer än andra. En del av naturliga orsaker som har att göra med ovanligt grymma omständigheter, om nu inte ett mord alltid är grymt.

En relevant fråga är vilka mekanismer det egentligen är som styr när ett mord får publicitet som sticker ut från mängden. Hur många av de runt 200 mord som årligen sker i Sverige får mer än en eller ett par artiklar i någon av de landsomfattande tidningarna och vilka av alla dessa mord är det som renderar helsidor i mängd under veckor och ibland månader?

Ibland är det ren nyhetstorka som ger ett mord större utrymme. Ibland är det de ovan nämnda omständigheterna som avgör och i vissa fall är det hur benägna människor runt omkring offer och gärningsman, familjen och vännerna, är att träda fram och lägga ut mer i offentligheten än vad vissa andra någonsin skulle komma sig för att ens överväga.

Ett tydligt exempel där ett mord veks ut i betydligt större omfattning än vad som hade skett utan anhörigas samspel med media är mordet på Engla förra våren. Utan hennes mammas och vissa andra personer kring henne skulle vi aldrig ha fått läsa och se så mycket som vi fick göra.

Givetvis fanns det i detta fallet omständigheter som gjorde att det var mer medialt intressant än vissa andra mord. Men utan den framträdande roll som hennes mamma tog skulle vi fått ha sett betydligt mindre av de ingående detaljerna och sorgen runt Englas tragiska död.

I helgen som var skedde ett av sommarens tragiska mord i Sparsör utanför Borås. En 16-årig flicka mördades och en 16-årig kille, nära bekant med flickan, har häktats misstänkt för mord. Denna händelse har givetvis fått stort utrymme i Borås Tidning men i riksmedia har det mer varit ett av alla andra mord som det skrivs pliktskyldigt om.

Orsaken till detta är säkert många. Att det skedde utanför Borås och inte i någon av storstäderna är en anledning. En annan är att det nästan direkt fanns en gärningsman som erkände vad som hade skett. En tredje att det var två personer som hade en kompisrelation i ett litet samhälle.

Men sedan har dessutom alla nära anhöriga runt omkring både offer och gärningsman agerat på så vis att det inte har kunnat skrivas något annat än det som Borås Tidning har gjort. Ingen har uttalat sig och gett större publicitet till dådet. Ungdomarnas olika tillhåll på nätet har i flera fall blockerats eller begränsats i möjligaste mån och gjort det svårare att frossa i eländet.

Givetvis ägnar sig ungdomar, som både är bekanta och "bekanta" med tjejen och killen, åt spekulationer i diverse olika forum. Men det är en annan sak.

I stunder av obeskrivlig sorg kan man agera på ett sätt som man själv inte anar att man skulle göra och som i efterhand kan komma att ångras.

Personligen föredrar jag det sätt som föräldrar och andra nära bekanta i det här fallet har hanterat situationen. De tar hand om sig själva och samlar ihop sina tankar innan de eventuellt kommer att tala med media.

För övrigt så drar jag inte några andra paralleller mellan mordet på Engla, och andra fall där anhöriga vänt sin sorg utåt, och mordet i Sparsör mer än att det finns olika sätt för en människa att hantera sorg och olika vägar för media att använda denna sörjande människa för att sälja nyheter.

Andra bloggar om: , , , , , ,
Intressant.se