Unga dricker och det är föräldrarnas ansvar

Jag tror inte på något vis att det går att undvika att ungdomar som själva inte för köpa alkohol ändå gör detta på ena eller andra sättet. Det är inte det som borde diskuteras i första hand efter den text som Linda Skugge skrev i söndagens Expressen och som jag då kommenterade. I alla fall var det inte alkoholen som jag uppfattade var huvudproblematiken i hennes resonemang utan det faktum att många föräldrar är för släpphänta i sin uppfostran och sin kontroll av sina barn och ungdomar.

Detta anser dock inte 17-åriga Matilda Frid som idag skriver en replik på Skugges text i Expressen. Hennes inställning, som jag tror att hon kommer få anledning att justera ganska rejält i framtiden, är att det inte är så farligt att ungdomar dricker och blir fulla.

"Jag förstår att
föräldrarna tror att deras 15-åring är den mest sockersöta lilla flicka
som världen har skådat och att hon minsann aldrig skulle röra en
ciderflaska med alkoholhalt över 0,7 procent. Sanningen är att hon
förmodligen redan har rört den, eller kommer att röra den innan sin
18-årsdag. Hon är också mycket medveten om säkerhetsriskerna med att
dricka alkohol. Det är bara det att hon prioriterar att ha roligt före
den lilla risken att det skulle hända något. Hon sätter det sociala
livet framför sin lever. Det är väl något som inte bara gäller
ungdomar, eller hur?"

Debatten handlar enligt henne mer om en hård syn på ungas drickande och vuxnas dåliga samvete än om det faktum att det skulle vara ett problem i sig.

Jag inser att det är så som hon ser på saken som 17-åring och det var förmodligen så som även jag såg på problematiken för 20-25 år sedan. Men det undantar inte det faktum att hon, precis som jag en gång, har fel i sak.

Alkohol för alldeles för unga tjejer, och killar, är inte nyttigt och det är de facto föräldrarnas förbannade ansvar att så långt det nu är möjligt få deras barn att undvika detta. De medel som då står till buds är traditionell kontroll som har funnits i alla år och en koll på de nya kommunikationsvägar som Linda Skugge ger exempel på i sin artikel. 

En sak har Matilda Frid rätt i och det är att ungdomar alltid kommer att dricka. Men precis som jag skrev i söndags så kommer de allra flesta trots allt i efterhand vara tacksamma över sina pain i the
ass-föräldrar som i alla fall försöker hänga med och gör vad som är
möjligt för att lotsa dom ut i livet på bästa sätt. Kanske gäller det även Matilda Frid.

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se