Ulricehamn – en kommun som slösar med skattepengar

I tider av kris skriker många av landets kommuner om att det kommer att gå åt skogen om de inte får ett större stöd från staten. Regeringen har varit ståndaktig och undvikit att strö ut pengar i onödan till kommunerna, men nu börjar både folkpartiet och kristdemokraterna att vackla.

Att det finns möjligheter att spara in pengar på saker som inte är nödvändiga för omsorg, vård och utbildning vet många om men få kommuner gör det som behöver ske innan de ber staten om pengar. Om detta står att läsa i en alldeles utmärkt debattartikel i DN som Thomas Idergaard har skrivit.

Förutom de kommuner som ges exempel på i Idergaards text så har jag ett färskt exempel på ett fullkomligt fasansfullt slöseri med resurser som inte på något vis har med omsorg, vård och utbildning att göra. Det handlar om Ulricehamn där det i dagarna 3 arrangeras Sjuhäradsfestivalen för fjärde året. Finansieringen av denna sker till en mycket stor del av bidrag ifrån bland annat Västra Götalandsregionen och Ulricehamns Kommun.

Det är Föreningen September som står som arrangör och drar in bidrag på sammanlagt 645 000 kronor. Av dessa bidrar Västra Götalandsregionen med 250 000. Till detta kommer bland annat Ulricehamns Kommun och ett antal andra välvilliga sponsorer som lägger in ytterligare nästan 400 000 kronor.

Hur mycket pengar räknar då arrangörerna med att dra in? Ja, festivalen har tidigare år lockat 500-800 besökare (!) totalt sett och hoppas i år på att få 800 betalande besökare. Fram till den 1 juli kunde man köpa en 3-dagarsbiljett för 250 kronor, Nu kostar en dag 350 och alla tre dagarna 450 kronor.

Är man då riktigt snäll och tror att alla besökare som kommer inte har köpt biljett i förväg och väljer att köpa 3-dagars biljett så drar arrangörerna alltså in 360 000 kronor om förhoppningen om 800 besökare slår in. Mer realistiskt handlar det kanske om 250 000 i biljettintäkter för ett arrangemang som möjligtvis hade gett ett litet överskott om det kommer 800 besökare.

Bidrag på 645 000 plus 360 000 i biljettintäkter gör att det i bästa fall går jämt upp. En festival som kostar i runda slängar 1 000 000 kronor och som redan i biljettintäkter räknat saknar 645 000 kronor utan de bidrag som region- och kommunansvariga med bindel för ögonen delar ut utan att ställa några som helst krav i tider av ekonomisk kris.

Nu har jag inte lyckats utröna hur stor andel av bidragen som Ulricehamns Kommun har ansvar för. Men bara det faktum att dom och regionen har bidragit, till något som redan på förhand är underfinansierat och dessutom i tre tidigare versioner har misslyckats med ungefär samma koncept, är fullkomligt horribelt.

Om jag hade varit kommuninvånare i Ulricehamn hade jag varit vansinnig.

Nu kan jag bara vara det över det faktum att min region, Västra Götalandsregionen, har slängt ut 250 000 kronor på ett dokumenterat förlustprojekt.

Andra om kommunernas ekonomi: Johan Ingerö, Dick Erixon

Andra bloggar om: , , , , , , , , Intressant.se