Svininflunsan är inget skäl för slopad karensdag

Karensdagen i sjukförsäkringen går att diskutera olika aspekter av. Min bestämda uppfattning är att den är ett effektivt instrument som förhindrar enormt många omotiverade uttagna dagar som inte beror på någon sjukdom.

Men trots min inställning kan jag mycket väl diskutera för eller emot regeln. Ända fram till det att man vill slopa den under hösten för att se till att alla som blir lite hängiga och kanske, eventuellt, har drabbats av svininfluensan ska kunna vara hemma direkt med full ersättning.

Det är inte rimligt att detta skulle vara ett skäl för att betala ut ersättning från första dagen. I så fall är det ett skäl som skulle räcka för att alltid betala ut ersättning från första dagen och det skulle i ett kick göra svenska folket enormt mycket mer inbillningssjuka än vad vi har varit sedan karensdagen infördes.

Jag kan första tanken bakom detta. Att man ska stanna hemma när man inte känner sig helt kry. Men detta gäller väl hela tiden och inte bara när ett gäng experter har fått för sig att skrämma skiten ur hela svenska folket med något som ännu så länge inte har ett enda bevis för att drabba oss på ett värre sätt än influensa A, B eller C som tidigare har härjat.

Ett missbruk som däremot kommer att åka lavinartat, om influensan verkligen slår till, är okynnesuttagen av VAB-dagar istället för en egen karensdag.

För övrigt kan jag säkert ge mig fan på att, som stor skeptiker till hela denna soppa, bli en av de som drabbas riktigt rejält illa av svininfluensan.

Andra bloggar om: , , , , Intressant.se