Influensa-mobben anfaller

Debatten om den nya influensan fortsätter och just nu handlar det mer om vaccinet som ska komma om en månad eller så än själva sjukdomen. Vi hör inte speciellt mycket om att människor blir sjuka helt enkelt.

Det är information på dagis och arbetsplatser om hur man ska se till att vara hygienisk och sköta sig för att inte smitta andra. Man ska tvätta händer och man ska nysa i armhålan. Man ska även, om än outtalat, se till att hålla sig hemma med ett syskon till ett sjukt barn för att inte smitta andra. Man ska helt enkelt låsa in sig så fort någon blir sjuk.

En enkel fråga om hygien; gäller inte det här i så fall alltid, hela tiden, för att undvika att smitta sina jobbarkompisar, grannar och ytligt bekanta?

Sedan kommer vi då till frågan om vaccinering eller inte. Här ser jag nu ett tryck som håller på att byggas upp och det trycket sätts mot alla som har för avsikt att inte vaccinera sig. Det handlar om uttryck som solidaritet och att inte utsätta andra för risken att bli sjuk genom smitta från någon som inte vaccinerar sig.

Människor kommer att dö av den nya influensan precis på samma vis som sker varje år till följd av både olika influensor och andra smittsamma sjukdomar som i första hand drabbar redan nedsatta personer. Jag har aldrig tidigare hört ett resonemang som sker på det här viset. Det är en influensa-mobb som håller på att ta form och jag tycker att det känns obehagligt.

Dessutom är det rimligtvis så att den som vaccinerar sig knappast behöver oroa sig över en icke vaccinerad människa.

Det är mycket möjligt att jag kommer att välja att vaccinera mig. Men det handlar vare sig om att jag har tänkt att låta mig bli övertalad av influensamobben eller att jag är rädd för att själv bli sjuk. Det handlar i så fall om det är så att det faktiskt bevisas att den är så allvarlig som larmrapporterna hittills har misslyckats med att visa upp. 

Ansvariga myndigheter och media har totalt misslyckats med att bygga upp en trovärdighet i rapporteringen och bevakningen av den här historien. Nu har man dessutom lyckats uppvigla en medborgarmobb i syfte att skuldbelägga den som inte vaccinerar sig.

Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se