Hur många korkade artister finns det?

Jag är fullt medveten om att det inte är deras huvudprofession att ta hand om sina affärer och sälja sin musik på mest fördelaktiga sätt. Men jag måste ändå undra hur många framgångsrika artister med noll koll på hur deras produkt genererar pengar till deras omkostnader som det egentligen finns?

Igår var det Magnus Uggla som pratade om inkomster på 6 månader i nivå med en gatumusikants inkomster på en dag. Idag är det Petter som säger att han tror sig tjänat "noll komma noll, noll, noll, noll, noll" på sin musik via Spotify.

Per Sundin på Universal Music säger att "det vi inser efter dagens debatt är att vi måste berätta för våra artister hur mycket de tjänar på Spotify".

Jag blir helt förskräckt över hur artister, som ändå är eller har varit bland de största i vårt land, till synes lägger allt förtroende på ett bolag, som dokumenterat själva vill tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att ha någon som helst kontroll över hur deras musik kan ge dom framtida inkomster att betala mat och hyra för.

Magnus Uggla har säkert så att han klarar sig, men för Petter kan de senaste 6-7 åren knappast ha varit speciellt inkomstbringande. Att då inte veta vad hans musik ger honom via Spotify är märkligt. Sedan kanske det är 0,00000 öre han har tjänat även jag inte tror det. I alla fall jag har lyssnat en del på Petter på Spotify nu i sommar…

Det här handlar inte om giriga skivbolag i första. De ser till att ge en så hög avkastning som möjligt till sina ägare. Det här är en fråga för artisterna själva att ta sig en rejäl funderare över och komma fram till hur de i första hand ska få kontroll över hur inkomsterna från olika typer av avtal ser ut.

Sedan måste de ta ställning till hur de kan kapa kostnader som idag hamnar i händerna på Sony Music, Universal Music eller något annat multinationellt bolag.

Även om artisterna själva inte är korkade så är de i varje fall extremt godtrogna som tillåter andra att sno dom på inkomsterna från försäljning av deras musik. 

Sedan finns det en inte helt oviktig aspekt när det handlar om Spotify och vad som kan komma ut av detta. Kulturbloggen tar upp den möjlighet som inom kort, förhoppningsvis, kommer att öppna upp helt andra möjligheter när tjänsten blir tillgänglig för den breda massan att använda i mobilen:

"Varför äga en massa filer som ligger lagrade på våra datorer eller
mp3-spelare när vi kan lyssna på allt och skapa spellistor och byta med
varandra ändå? Därför har jag länge sett Spotify som något som kan dra undan mattan för Apples musikbutik Itunes och dess mp3-spelare ipoden."

Om det sedan ger artisterna mer klirr i kassan, när Spotify säljer fler Premium-konton, beror helt och hållet på hur det avtal mellan deras bolag och Spotify ser ut. Och hur mycket artisterna vet om detta har vi nu konstaterat.

Men allt detta beror förstås till stor del på hur Apple kommer att hantera Spotify och deras applikation plus hur de själva kommer att utveckla iTunes i framtiden.

Andra bloggar om , , ,