Gränsen mellan det privata och offentliga på Facebook

Jag har länge funderat över hur många använder sociala medier i en ytterst privat kommunikation med varandra. Framför allt handlar det om Facebook men förekommer även på andra ställen.

Facebook är givetvis i första hand en knutpunkt där man kommunicerar med de man känner, men när antalet vänner på Facebook överstiger hundra personer, som de allra flesta knappast kan vara riktigt nära vänner med, så tror jag att man får börja fundera över vad det är som förmedlas.

Ord som i grunden är privata fantastiska kärleksbekräftelser till nära sprids helt plötsligt i det ständigt uppdaterade flödet hos alla ens vänner och blir en aning malplacerade.

En fundering jag har haft, och som jag inte vet om den stämmer, är att många inte riktigt har koll på vad som syns var någonstans i Facebook när de skriver. Att saker som inte är menade för alla blir offentliga grundat på ren okunskap. Jag vet inte, men jag vet att jag har svårt för just detta.

Det är mycket möjligt att min svårighet för den här typen, av för mig mycket privata, ord inte alls är representativ för människor i övrigt.

För mig handlar detta om ord som uttalas mellan fyra ögon eller möjligtvis i ett mail, ett sms eller i ett privat meddelande på Facebook eller någon annan social media.

Så kan det vara för en person som har lättare för att slänga iväg något komiskt, ironiskt eller provocerande på Facebook än något som är kärleksfullt, privat och utlämnande till mina allra närmaste.

Vad tycker ni, finns det en gräns för hur privat man ska vara på Facebook eller är det helt okej skriva vad som helst i riktade meddelanden till sina nära som sedan kan läsas av alla ens nära och avlägsna Facebook-buddies?

Andra bloggar om: , , , , ,
Intressant.se