Gör uppror mot slösaktiga kommuner!

Det är stor förbannad skam att det nu ska delas ut pengar till kommuner som inte har sett till att sköta sin ekonomi.

De som inte har haft förmåga att hantera sin ekonomi i goda tider, för att sedan i dåliga tider inte kunna bortprioritera utgifter som inte är nödvändiga för att hantera vård, skola och omsorg utan att skära i dessa för att samtidigt fortsätta driva de i kristider onödiga projekten ska inte heller kunna kvittera ut pengar från staten hur lättvindigt som helst.

Det går att snacka om att det är utgifter som är långsiktiga och som, om de inte blir av, hämmar utvecklingen i kommunen. Visst, det är säkert på det viset. Men är det inte exakt så kommunen förväntar sig att de egna kommuninvånarna ska hantera sin privatekonomi?

Inte fan går det att springa till socialtjänsten och säga att "nu har jag blivit arbetslös och har inte längre egna pengar att bekosta min nya sommarstuga som måste byggas färdigt. Eftersom min sommarstuga är mycket viktig för mig och min familj på lång sikt så vill jag nu att ni ger mig ett extra anslag varje månad så att jag klarar av det här under tiden jag är arbetslös".

Det handlar om att ta ansvar från början och om det verkligen krisar, vilket det säkerligen gör på riktigt allvar i många kommuner, så ska det givetvis finnas möjligheter att finna lösningar på detta. Men det måste ske efter det att grundläggande krav har uppfyllts. 

Jag är beredd att acceptera att det inte asfalteras igen på min gata efter den fjärrvärme som grävdes ner för mer än 18 månader sedan. Jag köper att det inte finns pengar att bygga en skateboard-ramp för och jag har inte några problem med att avvakta med en rad andra kommunal projekt som inte är nödvändiga de närmaste åren.

Om min kommun är beredd att först se till att kapa alla kostnader, som antingen kan skjutas på framtiden eller helt dras in i väntan på att ekonomin tillåter, och ändå är i en situation där det inte finns resurser för att klara av vård, skola och omsorg så får de höja kommunalskatten. Om inte heller detta räcker till så kan det vara aktuellt att be staten om extra pengar.

Innan detta har skett borde ingen kommun i hela Sverige få en krona extra.

Andra bloggar: Edvin Alam, Krohniskt, Dick Erixon, Kent Persson

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Intressant.se