Bokrisen kommer med människor i eget skyltfönster

Igår kväll, innan vi skulle till en kräftskiva, åkte vi igenom ett område med nybyggnation på Hestra i Borås – de gator som alla börjar med flöjt.

Det är i huvudsak grå och svarta lådor som står tätt intill varandra och det är stora fönster med full insyn i kombinerade kök och vardagsrum. Jag tänkte då att det är märkligt hur man väljer att lägga så mycket pengar på ett eget hus och då välja att placera sig själv i ett skyltfönster.

Nu på morgonen läser jag om den bokris som väntar runt hörnet, när arbetslöshet och ett förändrat ränteläge dramatiskt kommer att förändra situationen för många hushåll som idag sitter i ett läge som redan är på gränsen.

Det handlar i huvudsak om yngre familjer som har köpt eller byggt dyra hus i ett läge med historiskt låga räntor och som, om ränteläget normaliseras till 4-5 procent kommer att sitta i ett extremt knepigt läge när lågkonjunkturen nått botten och vänder uppåt igen.

Det är först då som fastighetspriserna sannolikt kommer att sjunka som mest till följd av den pågående lågkonjunkturen och det är då som fastighetsägare kommer att sitta med en ohanterlig skuldbörda i sina skyltfönster på de olika flöjtgatorna på Hestra i Borås och på andra gator runt om i Sverige.

Andra bloggar om: , , , ,