Snacket om minskat fusk med VAB-intyg är en illusion

Jag har vid upprepade tillfällen kommenterat det helt onödiga i införandet av VAB-intyg.

När det nu sägs att fusket har blivit mindre med intygen så är det en illusion. Minskningen av fusket vid kontroll mot förskolan har minskat från åtta till en procent och fusket vid kontroll mot arbetsgivaren har ökat med en procent till nio. Det kan se ut som en framgång, men är knappast så.

Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att den enda procent som ertappas med fusk vid kontroll hos förskolan är de som gjort ett misstag eller är fullkomligt korkade. Det totala och allvarliga fusket har inte minskat, eller i alla fall så är det ingen som vet att det verkligen har gjort så. Min uppfattning är att det fortsätter i det fördolda.

Återigen upprepar jag vad som är det verkliga fusket med vård av barn. Det är inte den här typen av fusk som föräldrar sätter
i system utan att de väljer att vara hemma både själva och med sitt
barn. Orsaken till detta kan säkert vara flera, men en huvudanledning
är garanterat att själv undvika en karensdag för egen sjukdom. Istället
tar man en VAB-dag som ersättning, ett scenario som jag ritade upp redan i december 2007 när förslaget presenterades.

Kontrollerna kostar långt mer än vad de ger tillbaka till statskassan och borde avskaffas så snart det är möjligt. Istället borde fokus läggas på problematiken att det finns en karensdag i sjukförsäkringen men inte i föräldraförsäkringen uttag av ersättning för vård av barn.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se