SD och PP aspirerar som inhoppare för KD

Det finns två partier som ligger bättre till än andra att ställa till det riktigt rejält efter nästa års val och kanske snuva Göran Hägglund och kristdemokraterna på fortsatt förtroende i riksdagen.

När både piratpartiet och sverigedemokraterna ligger bättre till än kristdemokraterna och bara snäppet efter centern så är de båda nu konstaterade faktorer att räkna med på allvar inför valet nästa år.

Att sverigedemokraterna var en faktor att räkna med har vi vetat en lång tid nu, faktiskt ända sedan valet 2006. Att piratpartiet fortsätter att vara framgångsrika även en bra stund efter EU-valet är kanske mer överraskande, men ett tydligt tecken på att deras kärnfrågor fortfarande inte hanteras på ett bra sätt av övriga partier.

Piratpartiets frågor får med glädje adopteras av alla andra partier på samma vis som jag hoppas att sverigedemokraterna kan neutralisteras på annat sätt än att deras politik plankas.

Vi har sett ett antal flirtar med piratpartiets frågor och en glidning från de andra partierna, men det är fortfarande långt ifrån att uppfylla det missnöje som får partiet att ligga över 4 procent.

Det krävs att starka och ledande företrädare för de andra partierna klart och tydligt vågar ställa sig upp och säga att "vi har tänkt fel och vi vill göra en nystart". Detta har vi ännu så länge inte sett något trovärdigt exempel på.

Andra bloggar om: , , , , , , Intressant.se