Kvinnor som dominerar sina män

Man behöver inte vara en person med speciellt radikala åsikter i frågan om könsroller för att inse att det finns mycket i övrigt att önska i inställningen till dessa och hur vi uppfostrar våra barn.

Det är lätt att se invanda mönster som, om inte bibehålles, så i alla fall bara justeras marginellt mellan generationerna. Fler pappor tar sakta men säkert ut mer av föräldraledigheten, men det är långt ifrån att vara jämvikt, om det nu finns något självändamål i detta vilket inte jag anser.

Visst har många män ett ansvar för att de inte viker en tum ifrån sina intressen ens när de har blivit fäder. Men de som beter sig på det viset är betydligt färre idag än för bara något decennium. Istället ser jag i min omgivning otaliga exempel på män som gör precis allt som står i deras makt för att det gemensamma familjelivet ska fungera så väl som möjligt.

Vid sidan av detta finns även, om inte i min direkta omgivning så i alla fall, de kvinnor som inte är beredda att offra någonting av vad de anser sig ha skaffat sig rätten till när de blivit mödrar. Det är deras sak att vara förälder och det är deras val om de ska vara hemma under hela föräldraledigheten.

På samma vis finns det kvinnor runt omkring oss som, på samma sätt som män anklagas för att uppta orättfärdiga platser på olika positioner i samhället, ogenerat belamrar plats efter plats i diverse föräldramagasin och spalter där barn och familjeliv diskuteras. Männen är lätträknade och framställs allt som oftast som en hjälte så fort de gör något som är fullkomligt rimligt och naturligt som att ta hand om sitt barn.

Om bland annat detta skriver Marcus Ridung en debattartikel i DN. Den är bra i många stycken, samtidigt som han har lite svårt att sålla vad som är humor och allvar i vad som skrivs i diverse bloggar och krönikor.

Många män har fortfarande en syn på rollen som förälder och partner som för mig känns förlegad.

Samtidigt ska vi inte glömma bort att det kanske är så som den familjen vill att det ska vara och att det inte alltid är mannen som valt att fortsätta göra som just han vill utan att det är kvinnan i sammanhanget som är den dominerande parten i deras rollfördelning och styr vad mannen får göra. 

Andra bloggar om , , , , , ,
Intressant.se