Bodström blandar korten i integritetsdebatten

Han har ristat in sig i den svenska politiska historien med initiativet till det som har döpts efter honom själv. Thomas Bodström är för många synonymt med Bodströmsamhället och även om det inte var han som drivit igenom de olika stegen i regeringsställning så är det han och ingen annan som bär det allra tyngsta ansvaret på den rödgröna sidan.

Idag försöker han sig på att snurra till debatten och skjuta över betydligt större ansvar för utvecklingen på Beatrice Ask än vad hon har gjort sig förtjänt av. Han försöker sig dessutom på att inbilla oss att han vill ha en riktig debatt i frågan. Den debatt som han var ytterst ointresserad av att ta i samband med valrörelsen 2006. Istället var han ganska kategorisk i sin egen övertygelse om förslagens förträfflighet.

Bodström spelar även ut kortet om att vanligt folk inte har något att vara oroliga över:

"Det är klart att det inte stärker kriminella personers integritet att
deras kontakter med andra kartläggs, avslöjas och offentliggörs i
förundersökningar. Andra människor, vars uppgifter om kontakter ska
sparas även i fortsättningen, kan nog acceptera det om det är avgörande
för att klara upp grova brott.
Men det kan aldrig förvanskas till att
det stärker deras integritet i största allmänhet."

Det handlar inte om att andra människor än de som är kriminella ska behöva acceptera att vara övervakade i sin vardag. Det finns inte någon rimlighet i att det i ett modernt samhälle på 2000-talet ska behöva användas så svepande metoder mot sina egna medborgare för att lyckas sätta dit de som verkligen är kriminella.

Precisionen i ett sådant system är lika uselt som Thomas Bodströms förmåga att försöka inbilla oss om sina egen förträfflighet.

Hans utspel handlar om ytterligare ett utspel i positioneringsspelet efter piratpartiets framgångar i EU-valet och fortsatt goda opinionssiffror därefter.

Andra bloggar: Mina moderata karameller, Jonas Morian, Farmor Gun

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant.se