Susan Boyle – det ultimata utnyttjandet av en människa

Jag har egentligen inte någon aning om vilket psykiskt tillstånd Susan Boyle befann sig i före det att hon ställde upp i "Britan's's got talent". Sett till hennes bakgrund och livssituation så är det dock inte helt vågat att dra slutsatsen att det inte var helt stabilt.

Att hon sedan har utsatt sig för den enorma press som de senaste månaderna har utvecklat sig till var garanterat inte något hon räknat med och säkert inte heller något som man helt enkelt kan hantera under ett par månaders hysteri.

När hon nu inte vann tävlingen så har det uppenbart brustit rejält för henne och frågan jag ställer mig är om inte detta är en av senare års absolut största utnyttjande av en människa i direktsända tv-sändningar?

Människor i Storbritannien, och i andra länder, har hånlett med ena ögat och blinkat uppmuntrande med det andra till Susan Boyle. Det hon har sett är all den uppskattning som hon säkerligen har saknat i stora delar av sitt liv.

Hånskratten i tv-sofforna har inte nått fram till henne förrän den dag då finalen står och dessa skratt ekar i hennes huvud efter det att soffpotatisarna har röstat fram någon annan vinnare än henne, den självklara och alldeles sagolika sångerskan…

Är man då inte helt stabil innan rampljuset började lysa henne rakt i ansiktet för någon månad sedan så är det inte konstigt om hon, när illusionen brister, börjar bete sig märkligt på något sätt.

Visst kan hon sjunga. Men hon är inte så extremt duktig, något jag bloggat om tidigare, som publiciteten även utanför de brittiska öarna har resulterat i. Hur det då har sett ut på öarna kan man bara gissa sig till.

För mig som bara har sett hypen och hysterin passera förbi mig i svenska media, som mangrant har rapporterat om henne, så är det ett ultimat utnyttjande av en människa i syfte att underhålla andra.

Det är självfallet ett personligt ansvar att ta när man ställer upp, men jag hoppas att Simon Cowell och gänget ser till att ta hand om Susan Boyle nu när strålkastarna har slocknat.

Andra bloggar om , , , , , , , Intressant.se