Ska vi alla kunna bli hämtade av polisen?

Friheten att på internet kunna uttrycka samma saker som vid frukostbordet, i lunchrummet eller någon annanstans borde vara självklar, men är på väg att inte vara så.

I Frankrike har som bekant infört den sk Hadopi-lagen som bland annat ska få internetleverantörer att bevaka och stänga av fildelare.

En fransk hemmafru, Dominique Broueilh, som i vintras bloggade om Frankrikes familjeminister Nadine Morano och bland annat uttryckte orden "oj, vilken lögnare" om det faktum att ministern fått kritik för att hon smygit med att hon fanns i publiken på ett möte
som hölls av oppositionspolitikern och f d presidentkandidaten Ségolène
Royal.

För detta hämtades hon av polisen för förhör.

Om det är så här samhället har tänkt sig att hantera sina medborgare framöver så sätter de sig, vid sidan om det fullkomlig horribla i det hela, i en omöjlig situation. Det finns ingen rimlighet i att hantera sina medborager på det viset och det finns inte heller någon praktisk möjlighet att klara av det rent resursmässigt.

Även om det finns sätt att stärka sina möjligheter att som bloggare kunna uttala sig med mindre risk för represalier redan i dag så är det alldeles oavsett detta inte rimligt att bygga upp ett system som inte kan efterlevas i praktiken. För det handlar om ett system som i princip kan få oss alla att blir kallade till polisförhör.

Bloggat: Karl Sigfrid

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant.se