En politisk förskjutning till följd av EU-valet

Även om det inte går att se i den stora SCB-undersökning som redovisas idag så talar dagens partiledardebatt i riksdagen sitt tydliga språk. Resultatet och framgången för piratpartiet i EU-valet har skrämt upp de etablerade partierna, i alla fall vissa, så att de nu börjar sväva på målet i olika frågor som ligger piratpartiet varmt om hjärtat.

Göran Hägglund försvarar upphovsrätten samtidigt som hans analys av piratpartiets framgångar är att det handlar om "uppkäftiga nätproffs" som flera, däribland Mona Sahlin, nu försöker ansluta sig till och sannolikt försöka neutralisera. Att Mona gör detta ligger helt i linje med hennes känsla för trender – förr om åren. Nu för tiden verkar hon vare sig ha känslan för trender eller någon förmåga att förnya sitt parti. Att hoppa på en trend när den redan har blivit vardag för så många känns inte speciellt trovärdigt.

Maud Olofsson bjuder in till samtal med piratpartiet för att "frågorna om integritet är viktiga för ungdomar och den liberala gruppen (not. i EU-parlamentet)".

Jag är fullkomligt övertygad om att Maud aldrig hade funderat över hur viktiga dessa frågorna är före hon fick svaret svart på vitt efter EU-valet. Även detta är ett uttalande som inte känns trovärdigt. Istället är det en konsekvens av fullbordat faktum och den förskjutning som måste ske för att just neutralisera piratpartiet.

För att återkoppla till SCB:s halvårsmätning så är det anmärkningsvärt att studera socialdemokraternas siffror. Att partiet har tappat i opinion totalt sett har vi kunnat konstatera i diverse olika mätningar. Men att se hur partiet sedan valet 2006 har ett negativt nettoflöde till moderaterna på 0,9%måste anses som det allra mest alarmerande för Mona Sahlin.

Inte nog med att man har tappat initiativ och opinionsstöd som de flesta trodde var ointagligt för mindre än ett år sedan. Dessutom kommer det inte några väljare tillbaka ifrån moderaterna, det parti som man utsett till huvudmotståndaren och den största elakingen.

Ett år före det att valrörelsen drar igång på allvar är det i princip jämnt mellan alliansen och oppositionen. Det kommer att hända mycket spännande det kommande politikeråret och förskjutningen till följd av piratpartiets framgångar har vi bara sett början på.

Frågan är vem som kommer att uppfattas som mest trovärdiga – alliansen, oppositionen eller piratpartiet själva?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
Intressant.se