Matchen blev inte bättre av att spela poker

Jag tillbringade gårdagskvällen i en kombination mellan att spela poker och titta på VM-kvalfotboll.

Fotbollen var en miserabel historia där Sverige sannolikt spelade bort sina chanser att få spela VM nästa år. Lika väl är väl det för hur i hela världen skulle ett svenskt landslag som är sämre än för 4 år sedan ens ha en chans att ta sig vidare från ett gruppspel i VM?

VM i Tyskland var ett smärtsamt bevis för skillnaden mellan strålande kvalspel och vad som krävs i ett slutspel. EM för två år sedan var inte ett dugg bättre.

Nu har vi inte mer än en enda spelare av riktigt hög klass, Zlatan Ibrahimovic, och övriga spelare håller generellt sett en lägre klass än tidigare. Två mål på fem kvalmatcher talar sitt tydliga språk. Danmark var inte ett dugg bättre än Sverige igår men de vinner på svensk oförmåga att göra mål och dessutom svenska träben i försvarsspelet. Att Danmark leder gruppen så överlägset är egentligen obegripligt.

Men det som hände igår, något jag noterade på Twitter med en kvart kvar av matchen, var att en svensk fotbollsera sannolikt fick sitt slut. Om inte ett mirakel sker så kommer Sverige att missa ett slutspel för första gången sedan Tommy Svenssons landslag missade VM i Frankrike 1998. Efter det missade kvalspelet hösten 1997 tog firma Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck över rodret. De första åren var Lagerbäck assistens, mellan 2000-2004 bildade de förbundskaptensduon Lars-Tommy och sedan 2004 som ensam kapten.

Jag har varit kritisk mot en hel del genom åren men den faller ganska platt när man ser till resultatet – att ha tagit Sverige till fem raka slutspel. Jag ansåg att han borde ha avgått efter VM 2006, men han fortsatte, precis som jag tyckte att han borde ha gått efter EM förra året.

Någonstans krävs det att våga ta ett missat slutspel för att bygga upp någonting nytt med ett delvis nytt spelarmaterial bortom invanda trygghetsmönster. Det modet har inte funnits och nu tvingar istället uteblivna kvalframgångar fram ett sådant skifte och slutet på eran Lagerbäck i svenska landslagsfotboll.

I pokerspelet gick det i alla fall bättre än vad det gjorde för Sverige. Jag spelar inte så ofta och att dessutom spela med en kille som har full koll på hur man gör för att spela poker både på nätet och live gör det ännu svårare. Jag har generellt sett mycket svårt för att bli fångad av spel av olika slag. Jag spelar på Svenska Spel någon gång då och då men i övrigt blir det inte mycket mer.

Det kanske är så att jag ska börja spela poker online för att träna upp känslan inför nästa stora drabbning. Då kanske jag dessutom ska undvika det distraherande momentet att titta på en dålig fotbollsmatch med ena ögat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se