Luften är fri

Jag älskar rökförbudet som infördes för några år sedan. Jag tror även att nästan alla rökare har insett det rimliga i detta och jag har egentligen inte hört någon protestera speciellt högljutt. De flesta rökare idag väljer trots allt att röka utomhus även när de är hemma.

Skillnad var det när jag var liten, på det velourklädda 70-talet, när alla rökte överallt. I sitt hem, på sjukhus, i lunchrummen på jobbet, på flygplan och inte minst inne i sina bilar samtidigt som det satt tre eller fyra andra därinne. I bästa fall var det bara en som rökte och gjorde gula ringar i bilens tak.

Nu påstår en undersökning att 73 procent vill ha ett rökförbud även på uteserveringarna. Det är givetvis helt åt helsike!

Jag tycker inte om rök i sig. Det spelar inte någon roll om det är cigarettrök på en uteservering eller från balkongen bredvid, från en gräsklippare som spyr ut äckliga avgaser, från en moped som står och gasar utanför dörren eller från någon grannes vedpanna med för surt material. Ska vi förbjuda detta också så är det lika bra att förbjuda cigaretter helt och hållet.

Vad är nästa steg; kan jag förbjuda min granne att röka på sin altan som är vägg i vägg med min egen så att, om vinden ligger fel, röklukten letar sig in både på min altan och in i huset?

Jag tror att 73 procent har ett önskemål om att kunna sitta rökfritt på uteserveringen, men jag kan inte i min vildaste fantasi tro att så många verkligen tycker att det ska förbjudas.

Jag skulle kunna räkna upp en rad olika saker som jag stör mig på och som jag helst av allt inte skulle vilja ha i jämte mig vare sig på en uteservering eller någon annanstans. Men inte fan kan jag yrka på ett förbud för detta så länge fundamentet i frågan är en laglig vara. Cigaretter är en sådan vara. Fullt tillåtet att sälja till alla som har fyllt 18 år.

Om det inte längre ska vara tillåtet att röka ens utomhus så borde förbudet i konsekvensens namn innefatta alla offentliga platser och i princip handla om ett förbud att sälja cigaretter.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se