Jag är brytpunkten i kunskapen om internet och dess betydelse
Jag har full förståelse för att så många inte fattar varför Piratpartiet är på väg att lyckas slå de etablerade partierna på fingrarna. För om man inte förstår vad internet är så kan man näppeligen förstå vad Piratpartiet står för.
Mikael Zackrisson skriver i Veckans Affärer om hur få av våra politiker över 40 år som förstår vad internet är bra för. De tror att det handlar om dagstidningar, mail och internetbanken.
"Och därför blir det fildelning och Second Life när man pratar internet.
För hela den generationen är internet fortfarande bara ett litet smart
verktyg, som man kan hålla på plats i en liten låda."
Att det till stor del är så här har givetvis varit grogrunden för alla märkliga beslut på senare år och även det som har gjort Piratpartiets möjligheter reella.
Att brytpunkten för att förstå eller inte fatta vad internet egentligen är går någonstans runt de som idag är 40 år tror jag generellt sett stämmer ganska väl. Jag är själv 39 år och kan säkerligen betraktas som en inbiten internetanvändare. Jag har sedan mitten av 90-talet anammat det mesta som har skett på internet och successivt utvecklat det till en naturlig och livsviktig ådra i mitt liv. Jag tror att jag blev med dator ungefär samtidigt som de flesta i min åldersgrupp, någonstans i början av samma 90-tal, men att jag efter det skiljer mig ganska rejält i hur jag använder internet.
Även om det finns många som jag känner som både är i min ålder och mycket äldre än jag och är internetanvändare så är det ett fåtal som ens existerar på internet. Om man tar Facebook, som numera sägs vara mainstream, finns det inte många av alla de jag gick i skolan med under grundskola och gymnasium. En snabb koll visar att jag knutit kontakt med 4 personer från grundskolan och 3 personer från
gymnasiet. Alla andra ser inte ut att existera där. Någon mer finns där säkert, men i så fall lätträknade. I andra sammanhang
på internet är det vad jag kan se inte en enda person av alla de i samma ålder från
min skoltid som existerar i någon form på internet.
Tolkningen av det kan vara att de är försiktiga och inte någonstans lämnar i från sig sitt namn så att det går att googla fram information. Eller så är det så enkelt att de fortfarande använder internet på samma vis som när det först kom och inte alls har hängt med i alla de enorma möjligheter som finns där ute och bara väntar. De har helt enkelt inte fattat vad som har hänt och är i ungefär samma båt som våra politiker över 40 år.
Jag förstår att det inte går att nörda till det så som jag har gjort,
som har det som ett fritidsintresse, men för mig är det, för att
använda Lena Melins ord
om Piratpartiets framgångar, svårförklarligt och närmast obegripligt
hur få som inte ens går att googla fram något endaste dyft om.
Jag vet att det finns många som inte ens har en mailadress fortfarande. Inte ens en dator för den delen. Det är inget fel att låta bli att ha en mailadress och dator men i dagens samhälle måste det nästan betraktas som ett socialt handikapp. Det är inte heller något fel att betala sina räkningar via giro-blanketter som postas en gång per månad, men det är så mycket enklare och smidigare att göra det via internetbanken. Man kan också välja att ha ett bankkort men bara använda det för att ta ut kontanter någon gång då och då istället för att betala med kortet. Det går, men det är onödigt.
Om man är på den nivå jag beskriver här så är det fullkomligt naturligt att inte heller förstå varför Piratpartiet på söndag kommer att ta en plats i Europaparlamentet. Men det är inget skäl till att få för sig att de frågor som Piratpartiet driver inte skulle vara viktiga, och att man för den sakens skulle inte bryr sig om andra frågor i samhället. Det handlar bara om att många av oss som förstår en bra bit mer av vad det hela egentligen handlar om har bestämt oss för att straffa våra etablerade partier för deras okunskap och undfallenhet för en av vår tids viktigaste debatter.
Det handlar om att våra barn och barnbarn ska kunna se tillbaka på EU-valet 2009 och koppla det till valet där Piratpartiet kom in i EU-parlamentet och, allra viktigast, fick de svenska etablerade partierna att hantera internetdebatten och integriteten på allvar.
Det handlar även om att Sverige i det vägskäl som vi nu befinner oss i kan vara med och ta kommandot för att på allvar använda alla fantastiska möjligheter att bygga nya svenska företag som kan ersätta alla de jobb som försvinner ifrån industrin, nu under långkonjunkturen och under de kommande 10 åren. Sverige hade det här kommandot men har tappat det. Nu finns möjligheterna att visa världen vilka möjligheter det finns istället för att fortsätta medverka till att begränsa de samma.
Avslutningsvis; alla ni internetanvändare där ute, som är över 40 år och har full koll på internet behöver inte på något vis ta åt er av mina eventuella generaliseringar. Se istället till att visa er fulla koll genom att rösta på Piratpartiet på söndag.
Relaterat: Klara, Linda Skugge
Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, internet, integritet, Piratpartiet, EU-valet, sociala medier, Facebook, bloggar, Intressant.se