Historiens vingslag förpliktigar för Piratpartiet

Söndagens EU-val gjorde att vi fick ett nytt parti in i EU-parlamentet. Piratpartiet har, inte på rekordtid, men på mycket kort tid lyckats skapa en bas att bygga ett parti på. Basen har funnits där den nya tidens kommunikation finns – på internet och med moderna sätt att sprida sitt budskap på.

Det handlar om att den där ungdomsgenerationen som inte skulle göras till kriminella, nu har visat att de kan engagera sig i politiska frågor, ta ställning för demokratin och rösta i allmänna val. Knorret om att många istället skulle ha röstat på sverigedemokraterna blir bara fånigt. Nu är det inte så utan istället har alla ungdomar och alla vi andra valt att lägga våra röster på ett parti som med stor passion och glöd vill arbeta för öppenhet och för vår personliga integritet. En bra bit ifrån sverigedemokraterna, eller hur?

Dessutom visar undersökningen från Valu att det inte alls handlar om att Piratpartiets väljare i söndags är eller har varit potentiella sverigedemokrater. Bara 5% av piratröstande svenskar svarade att de i ett riksdagsval skulle välja SD istället för PP. Däremot skulle 18% gå till moderaterna och 16% till sossarna.

Diskussionerna från journalister och andra debattörer om att det är märkligt hur man med en fråga kan ta sig hela vägen till Bryssel har pågått före valet, fortsatte under valkvällen och även i gårdagens eftervalsdebatt. Det är märkvärdigt hur få personer som i normala fall har ett hyfsat bra intellekt kan ha så enormt svårt att supa in att Piratpartiet inte är detsamma som fildelning. Fildelningen är en del av partiet, något som säkerligen lockat många, men enbart fildelningen hade aldrig räckt till för att nå Bryssel.

På väg hem ifrån jobbet igår eftermiddag lyssnade jag på en eftervalsdebatt på SR Sjuhärad där lokala politiker, från Piratpartiet och från övriga, bland annat diskuterade varför Piratpartiet lyckades. Det var någon enda som har fattat att det handlar om en betydligt bredare frågeställning än fildelningsfrågan. Någon försökte sig på att släta över det hela och sedan så ringde man upp Bert Karlsson… Var den diskussionen slutade kan ni kanske gissa. Eller diskussion förresten; det handlade om Bert Karlsson som spydde galla över Piratpartiet ända fram till man fick slänga luren i örat på honom.

Henrik Oscarsson visar i ett blogginlägg upp en lista över hur svenska folket, enligt Valu, hade röstat om det vore riksdagsval idag. Där får Piratpartiet bara behålla 37% av de som röstade på partiet i söndags. Moderaterna har kvar 93% och socialdemokraterna 90% av sina söndagsröster.Folkpartiets glädje är som vi redan gissat uppbyggd på Marit Paulsen. Så fort det handlar om riksdagsval så lämnar mer än hälften av söndagens väljare partiet för någon annan och hela 36% går tillbaka till moderaterna.

För att Piratpartiet ska ha en chans att lyckas i ett riksdagsval 2010, om man nu vill och behöver det, så kommer det att krävas betydligt mycket mer än vad som var fallet i det här valet. Det handlar om ett fördubblat valdeltagande, om helt andra frågeställningar där det inte går att vara neutral och inte minst om helt andra krav från alla oss som nu har lagt våra röster på partiet. I alla fall är det så för mig. Integritetsfrågorna kommer att fortsätta vara viktiga, men i ett riksdagsval räcker inte dessa till om inte basen breddas på ett betydande sätt.

Socialdemokraternas och Monas misslyckande

Istället för att göra det enda och det allra ärligaste, erkänna att resultatet för socialdemokraterna i EU-valet var riktigt pissigt och en besvikelse, så ger sig Mona Sahlin in i en slingrig förklaring om att hon är nöjd i relation till det senaste halvårets jobbiga saker att hantera och att moderaterna minsann misslyckats mycket mer än vad hennes parti har gjort.

Det här beteendet lugnar inte på något vis ner ifrågasättandet av henne som partiledare. Istället ger det kraft åt ännu fler missnöjesyttringar även från personer som tidigare har varit relativt lugna.

Moderaterna lyckades inte heller prestera vad de själva och många andra hade förväntat sig. Men den stora skillnaden är ändå att Fredrik Reinfeldt före EU-valet inte var ifrågasatt, snarare precis tvärtom, men att Mona Sahlin mycket riktigt har haft en jobbig tid sedan 9 månader tillbaka. Hon har inte råd med fler uppretade partimedlemmar och ännu fler diskussioner om hennes ledarskap och möjligheten att leda oppositionen till en valseger om ett drygt år.

Mona Sahlin lyckades hitta en rödgrön valvind som för alla andra bara var grön.

Andra bloggares eftervalsanalyser

Jonas Morian skriver att ett misslyckande är ett misslyckandeDet hade varit välkommet om Mona
Sahlin och Marita Ulvskog i går hade talat i de termerna i stället för
att utmåla det faktum att moderaterna inte blev det största partiet som
en seger
.

Jardenberg skriver om höger och vänster och vad Rick Falkvinge egentligen borde ha svarat på var Piratpartiet befinner sig på skalan.

Mymlan skriver på Bloggvärldsbloggen om hur Piratpartiet suger och hur de har bevisat att kraften på internet är på riktigt.

Det gnager i Erik Laakso när han tänker på vad Piratpartiets Christian Engström svarade när Lennart Persson upprepat lögnen om Piratpartiet som ett enfrågeparti. Engström svarade att "Ett parti är ett medel för att uppnå ett mål, det är inget självändamål i sig". Efter en stunds funderande och läsande konstaterar Laakso att "Ett antal partier finns för och driver frågor för sin egen skull och
inte för att nå några mål längre. Tyvärr är nog mitt eget parti
Socialdemokraterna ett av dessa partier"
.

Deeped tycker att valresultatet för Piratpartiet nu förpliktigar dom att visa sig värdiga detta:

"Nu är det dags att bevisa att det fungerar med partier som driver ett
frågekluster (för det är vad det handlar om – inte om en fråga)
framgångsrikt i Bryssel. Och oavsett det så har Piratpartiets framgångar
skakat om gammelpolitiska etablissemanget så vi kommer fr o m nu ser
fler och fler som tar frågan på allvar och inte fastnar i
fildelningsdiskussionen. Vi är många som vågat våra personliga
varumärken för att stödja PP. Gör oss inte besvikna. Det här är en historisk
dag, inte bara att Piratpartiet kom in utan också att ett parti bevisar
att mikroengagemang är möjligt – det är en massa personer som gjort det
de kunnat utifrån sin egen verklighet, inte partiets krav, för att nå
hit."

Johan Ingerö skriver om socialdemokraternas egen Bagdad-Bob som på Newsmill blixtfort gick ut till Mona Sahlins räddning och på ett tragikomiskt sätt påstår att vi i söndags, det svenska folket, underkände moderaternas politik! Timbros Maria Rankka väljer att glädjas åt socialdemokraternas framgångar.

Opassande funderar över hur siktet på riksdagsvalet 2010 ska utformas och vilka som kan vara tänkbara namn på en valsedel i september 2010. Hon konstaterar även att integritetsfrågorna lever i minst ett år till.

Även Farmor Gun har några långa och läsvärda sammanfattningar av valet och Leo Erlandsson beskriver stämningen på valvakan i Malmö.

Nu laddar den politiska eliten om efter lyckorus och baksmälla för att snart ta sig an Almedalsveckan och sedan är det snart dags att dra igång valrörelsen 2010!

Andra bloggar om , , , , , , , , , ,
Intressant.se