Nej till abortregister är en piratpartifråga

Ett kraftfullt arbete mot oönskade tonårsgraviditeter och därpå följande aborter är av godo. I det finns inte mycket att säga om baserat på det arbete Anders Milton gjort som underlag för regeringen.

Att införa ett obligatoriskt abortregister är däremot något som vi ska hålla oss så långt borta ifrån som möjligt. Ska det ske forskning på området så ska det vara på frivillig basis. Det finns inget skäl som jag kan komma på som skulle motivera varför staten skulle registrera kvinnor som gör abort i ett särskilt register.

Att socialminister Hägglund, om han har för avsikt att följa någon av Miltons förslag, kommer att stöta på kraftiga interna protester kan vi vara ganska säkra på. Och den fråga om integritet för redan utsatta kvinnor som ett abortregister skulle innebära kommer regeringen att möta kraftig kritik för från annat håll.

Här är ett fantastiskt bra exempel på en fråga som Piratpartiet kan ta ställning i och peta in i sitt partiprogram när det ska breddas med målsättning att nå riksdagen 2010 – Kvinnans rätt till abort och ett nej till ett register över alla som genomför en abort.

På tal om Piratpartiet kan jag rekommendera en riktig långläsning i ämnet på bloggen Slowfox. Tankeväckande med många relevanta frågeställningar.

Uppdatering:

Piratpartiet har nu tagit ställning i frågan och är mycket riktigt kritiska till förslaget om abortregister.

Andra bloggar: Hultins tankegång, Sanna Rayman, Svensson, Trollhare, Julia Skott

Andra bloggar om , , , , , , , , , Intressant.se