Kulturministern ägnar sig åt ministerstyre

Lena Adelsohn Liljeroth har talat om hur mycket hon tyckte om domen i Pirate Bay-rättegången. Det har skett på en fest som Skap (Föreningen svenska kompositörer av populärmusik) anordnade igår med 400 inbjudna gäster.

Oavsett före eller emot fildelning och The Pirate Bay så kan det inte handla om något annat än ministerstyre från hennes sida i ett mål som just har avslutat en tingsrättsförahandling, med tvivelaktiga inslag, och ska upp i hovrätten för nästa omgång.

Det är anmärkningsvärt hur en minister så tydligt visar sin åsikt i ett enskilt rättsfall som dessutom är en vattendelare i en brytpunkt i vår syn på en så övergripande fråga.

Klantigt och oacceptabelt!

Uppdatering:

Även Kulturbloggen har kommenterat ministerns blöta näsa.

Uppdatering 2:

Utrymmet för att tolka vad ministerstyre egentligen är finns i många olika varianter och det är möjligt att det rent juridiskt inte är så glasklart som jag anser.

Sagor från livbåten utvecklar det hela på ett bra sätt och är tveksam till ministerstyre men skriver under på det olämpliga och klantiga i att uttala sig på det viset. Opassande ser det som ett osmakligt uttalande och drar paralleller till Thomas Bodström.

Uppdatering 3:

Mårten Schultz, "Sveriges största juridikblogg", skriver varför hennes uttalande är så illa:

"Mindre kul är det ur ett demokratiskt perspektiv att ministern får för
sig att ge betyg åt domstolarnas agerande i en sak som ännu inte är
avgjord. Nu skall hovrätten ta ställning till målet. Och när hovrätten
tar ställning till målet så är det i ett läge där regeringsföreträdare
redan tagit ställning för vad som är en bra dom."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se