Google Wave är en revolution

Jag har under eftermiddagen i etapper suttit ute på altanen och kollat på en timme och tjugo minuter av framtiden.

Det går inte att komma fram till något annat efter att ha sett presentationen av Google Wave. Om vi under några år famlade oss fram till vad web 2.0 var för någonting så måste detta vara web 3.0.

Det handlar om en knutpunkt för all den kommunikation och information som vi nu hanterar på en rad olika sajter. En knutpunkt som i realtid innebär möjligheter att samarbeta i ett projekt, kommunicera med andra oberoende av vilken social tjänst man är registrerad på, dela med sig av dokument, bilder och filmer mer eller mindre i realtid. Alla de tjänster som man idag använder har samlas på ett ställe.

Att det är framtiden finns det ingen större tvekan om. Hur snabbt Google Wave sedan kommer att erövra världen återstår att se. För alla oss som har grottat ner oss i en mängd olika tjänster och med tiden har kännt hur svårigheterna att överblicka allt har ökat, så är detta en skänk ifrån ovan.

Google har en grym koll på vad användarna vill och lyckas sedan vända på alla inarbetade mönster och serverar oss en lösning på många av de irritationsmoment och tidsödande saker vi brottas med. För den "normala" internetanvändaren kommer det säkert att ta betydligt längre tid att anamma Google Wave.

Sedan kommer det även att betyda döden för en rad tjänster som har fattat att internetanvändarna behöver en samlingspunkt men inte har lyckats hitta den lösning som Google nu har serverat. De har förstått men inte varit i närheten och nu väntar en tynande tillvaro.

Google Wave är en välkommen knutpunkt i min tillvaro. En knutpunkt som sopar undan nödvändigheten av profiler hos olika aktörer och istället stärker identiteten för den enskilde användaren.

Andra bloggar: Bloggen Bent, Jenefeldt, Niclas Strandh

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Intressant.se