Gå och rösta den 7 juni på PP, M, S eller whatever!

Tyvärr är det alldeles för många som inte avser att engagera sig och avlägga någon röst i EU-valet den här gången heller.

Det finns mycket i övrigt att önska om hur EU ser ut och hur stor påverkan Sverige har i ett allt större sammanhang. Men likt förbannat är det ett val som i allt högre grad påverkar vår vardag och den som bara fortsätter att gnälla över att det var bättre förr, innan vi gick med i EU, och tror att det handlar om snus och gurkornas form borde ta sig en rejäl funderare.

Trots att valdeltagandet ser ut att vara fortsatt skralt så syns det ändå en ljusning i horisonten när alla viktiga integritetsfrågor ser ut att på ett helt annat sätt än tidigare engagera yngre personer att faktiskt rösta i EU-valet. Piratpartiet är det parti som i Sverige håller den fanan högst. Man engagerar sig inte ens i att ge svar på andra politiska frågor än de som partiet har fasat in sin politiska agenda på. Detta får ge sig den dag man sitter i parlamentet. I den senaste mätningen får Piratpartiet 5,6 procent, en siffra som jag i praktiken tror är minst 2 procent högre.

Men i det läge som engagemanget för EU befinner sig i så tror jag att det alldeles oavsett vad man har för inställning till Piratpartiet att det kan föra något gott med sig. Ett engagemang i en eller några sakfrågor kan lätt sprida sig även till andra frågor i dess närhet och på så vis skapa en bredare bas för ett framtida engagemang både i EU-frågor och inrikespolitiska frågor.

Vi ser att ett antal av företrädarna för Piratpartiet har ett tidigare engagemang i andra partier och när tiden väl går och dessa andra partier sakta men säkert plockar upp Piratpartiets agenda i sin egen så är möjligheterna också goda att alla som nu engagerat sig i ett parti för första gången fortsätter att debattera och engagera sig under annan fana än en piratflagga.

Alldeles oavsett vad är det viktigaste att lämna gnällbänken och gå och rösta. Om det sedan sker i form av en missnöjesröst på något parti du annars inte hade valt så är det bättre än att inte lyfta på arslet alls!

Andra bloggar om , , , , , , , Intressant.se