Centern ändrar sig under galgen

Den stora integritetsdebatten som har accelererat, och där vi på något vis ser ett resultat i Piratpartiets medlemsmässiga framgång och sannolika framgång i EU-valet, börjat så sakteliga att få konsekvenser även i vilken politik som de etablerade partierna försöker svänga in på.

Ut på SvD Brännpunkt idag är Annie Johansson som informerar oss om centerpartiets förslag till en integritetsbalk och erkänner samtidigt brister i sitt partis sätt att agera på senare tid:

"Centerpartiet står upp för ett öppet och liberalt samhälle. Vi är också
medvetna om den besvikelse som riktats mot vårt parti i angelägna
lagstiftningar det sista året därför ser vi det som vår uppgift att stå
upp för integritetsintresset"

Tidigare har vi sett enstaka politiker för de etablerade partierna som har stått upp för integritetsfrågorna i de olika debatterna som har rasat. Nu ser vi, vad jag kan påminna mig om, det första exemplet på att ett parti försöker kapa åt sig lite av initiativet igen.

Det sker under galgen på ett vis som aldrig hade skett utan den hårda debatt som vi har sett och de framgångar som Piratpartiet är på väg emot och jag tror att det på sikt, ganska kort sådan, kommer att lyckas för att absorbera det glödheta intresse för Piratpartiet som finns just nu.

Dock är det tveksamt att det är just Annie Johansson och centerpartiet som nu kommer ut ur integritetsgarderoben först av alla etablerade partier. Just den Annie Johansson och just det centerparti som gjorde bort sig riktigt rejält i FRA-frågan förra året där Annie tillsammans med Fredrick Federley till slut la sig platt. En av anledningarna till den luft Piratpartiet har fått under sina vingar.

Med detta i bakhuvudet så klingar centerpartiets öppenhetsprogram ganska falskt i mina öron.

Andra bloggar om , , , , , , , , , Intressant.se