Är en Europeisk hockeyliga inte hål i huvudet?

Vad är det som lockar ett antal svenska elitlag i hockey att hoppa av från Elitserien för att istället bli en del av Nordic Conference i en europeisk motsvarighet till NHL?

Hur intressant kan det vara för Frölunda och Färjestad att möta finska lag hemma i Scandinavium och Löfbergs Lila Arena istället för att möta MoDo, Brynäs och Luleå? Publikmässigt kan knappast vara lika intressant för den svenska publiken att få se finska topplag istället för svenska klassiker.

Dock tror jag att det på sikt är den enda möjlighet som finns för att lyckas behålla kvalité i de bästa svenska lagen. En gemensam liga indelad i en nordic, eastern och central conference och med lika ekonomiska tak som de NHL har satt upp är möjligheten att få se ännu bättre spelare både i de svenska lagen och i de lag som kommer till Sverige för matcher.

Det som annars skulle kunna ske är det som har hänt med svensk fotboll i samband med Bosman-domen. Alla de bästa spelarna, som inte går till NHL, försvinner istället till Ryssland eller centraleuropa där pengarna finns och den svenska elitserien blir en högst lokal intressefråga, med sämre spelare, utan möjlighet att kunna konkurrera med de bästa lagen i europa.

Sedan har vi med Allsvenskan i fotboll sett att det ändå går att behålla, och även stärka, greppet om publiken trots att kvalitén successivt har urholkats.

Frågan är vilket som är mest intressant – en liga med några av de bästa svenska lagen tillsammans med andra nordeuropeiska lag innehållande kvalitetsspelare av yppersta klass eller en svensk elitserie med allt sämre kvalité. En liga med kvalité eller en liga med publikintresse.

Och vad ska alla de andra lagen säga som istället för att möta Frölunda, Färjestad och HV71 tvingas spela i den svenska elitserien mot Borås HC och Växjö.

Andra bloggar om , , , , Intressant.se