Vågar du avslöja ditt lönebesked?

Frågan om vad vi tjänar är en viktigt vardagsfråga för de flesta av oss och det är en nästan lika känslig fråga som i många fall inte ens avslöjas för sina arbetskamrater eller närmaste vänner.

Via Mymlan hittar jag blogginlägget från Dramaten där Alexandra Rapaport har lagt ut sitt lönebesked för april månad. Hennes lön är 25 000 kronor, vilket säkert kan överraska många, och frågan som Mymlan ställer är "hur många är det som är beredda att göra detsamma? Tala om vad ni får ut efter skatt?"

Det är möjligt att jag är fördomsfull, men min övertygelse baserad på egna erfarenheter är att frågan om vad man tjänar, när man tjänar "mycket", är känsligare i det som kallas arbetarklass och att känsligheten minskar i takt med vad man själv tjänar. Säkerligen fullkomligt naturligt beroende på känslan av avundsjuka för lönesumman misstro mot att personen verkligen är så duktig att han eller hon är värd summan baserat på okunskap om vad personen egentligen gör. Att han eller hon har svävat upp på en oförtjänt lönenivå på en räkmacka.

Ju mer man tjänar desto tystare bemöts man om man avslöjar vad summan ligger på. Oftast sker det med ett spänt leende som döljer en stark missunnsamhet.

Dessutom är en högst avgörande parameter i bedömningen den om vilken klasstillhörighet man anses ha från början och vilken utbildning man har för det jobb man gör. Det är värre att tjäna relativt mycket pengar om man som jag är sprungen ur arbetarklass i textilbygder utan högre utbildning än 2-årigt gymnasium.

Jag vet att det finns en avundsjuka och missunnsamhet mot vad jag tjänar och jag har mött det där tysta leendet mer än en gång istället för ett ärligt "fan, vad du är duktig som lyckats så bra!".

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,