Svensk Damtidning och Hänt Extra är äldre än Facebook och Twitter

Jag ser inte något självändamål att kända personer av olika slag inte ska kunna göra någonting utan att det kan hamna i offentlighetens ljus. Men problemet som sådant är betydligt äldre än födelsen av bloggar och andra sociala medier som Facebook och Twitter.

Människan skvallrar av naturen och livet för att skvallra och förkovra sig i andras skvaller är självfallet mycket drägligare idag. Det går inte att förneka.

Skvallerradien har successivt utökats i vårt samhälle. Från byskvaller och skvallerfyllda damtidningar till kvällspressen och under det senaste decenniet en successivt ökande lavin på internet i olika former.

Filip Adamo ställer sig frågan om det som skett verkligen är vad vi vill ha. Det problematiska är att han ger sociala medier skulden för ett symptom som har funnits bra mycket längre än både internet och datorer. Det är något som har burits fram och förmedlats av skvallerpressen, i form av damtidningar och kvällspress.

Jag kan inte se att källkritiken i dessa olika medier har varit speciellt god och att det där har kunnat läsas sanningen om kända personer i Sverige. Den avgörande skillnaden är att den symbios som till stor del har funnits mellan skvallermedia och kändisar, som många har sett det som en win-win situation, inte längre existerar i den formen. Skvallret eskalerar utan att kändisen och skvallerförmedlaren är överens om vad det ska skvallras om.

En kändis kan på ett utmärkt sätt bestämma sig för att själva äga sanningen om sitt eget liv genom att ge sig in i den sociala medievärlden på allvar. Så länge de bestämmer sig för att inte göra det så kommer de inte heller att kunna ha samma kontroll över informationen om sig själva som de en gång i tiden kunde ha.

Andra bloggar om
, , , , , , , ,
Intressant.se