Straff ska avtjänas där de begås

Precis som att vi förväntar oss att personer som bor i Sverige ska leva efter våra lagar och ta de straff som utdöms när detta inte efterlevs så måste även principen vara det omvända. Begår man ett brott i ett annat demokratiskt land någonstans i världen så måste man vara beredd att ta konsekvenserna av detta.

Ett sådant exempel är Annika Östberg som, vilket inte pratas sådär värst ofta om, dömdes för dråp redan på en man redan 1972. Efter avtjänandet av det här straffet levde hon ett lugnare liv fram till början av 80-talet.

1981 skedde sedan det som hon har suttit fängslad för sedan dess. Först ett planerat rånmord på en restaurangägare och kort därefter mordet på en polisman. Båda morden utfördes av Annika Östbergs pojkvän, men hon dömdes för medhjälp i båda fallen till fängelse på obestämd tid (25 år till livstid). Hon utförde inte något mord själv men hon var högst delaktig i att distrahera båda offren innan de sköts ihjäl.

Kampanjerna har varit många för att hon ska få avtjäna resterande tid av sitt straff i Sverige, ett land som hon inte har bott i sedan början av 1960-talet, och jag kan förstå det humana i att hon ska få göra detta.

Mer än 25 år i fängelse för medhjälp till mord är alldeles oavsett vilket demokratiskt land vi pratar om självfallet ett mycket hårt straff och att hon nu, efter hårda ansträngningar, uppenbarligen är på väg till Sverige och, om inte frihet, så i alla fall en betydligt lugnare miljö än ett kaliforniskt fängelse är gott nog.

Efter ett extremt tufft liv ända sedan den dag hennes mamma lämnade henne vind för våg i 10-årsåldern är hon som den svenska medborgare hon hela tiden har varit värd att få chansen till en lugn fortsättning på livet. Något som i alla fall till att börja med ska ske i svenskt fängelse.

Jag påstår inte att svenska staten inte ska förhandla om det bästa för dömda svenskar i utlandet, så som har skett i Annika Östbergs fall, men vi får inte bli förblindade av att det är en svensk medborgare som sitter i fängelse i ett annat land och till vilket pris som helst ska få komma hem till Sverige.

Jag anser att samma sak gäller utländska medborgare som döms för brott i Sverige. De ska inte, så som nu ofta sker, närmast med automatik överföras till ett fängelse i det egna landet. Straffet är begånget i vårt land och ska då även i princip avtjänas här och sedan vägas av emot när det kan vara rimligt att slutföra ett straff i hemlandet.

För Annika Östberg var det definitivt hög tid för detta nu, men jag hade inte sagt att det var okej om det hade skett för 10 eller 15 år sedan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Intressant.se