Piratpartiet – välkommen in i EU-parlamentet!

Dagens extremt tuffa domar i målet mot personerna bakom The Pirate Bay går att orda mycket om och vi vet redan nu att det kommer en hovrättsförhandling i målet.

I det korta perspektivet kommer en annan följd av detta att bli tydligt. Piratpartiet har, med drygt 50 dagar kvar till europaparlamentsvalet fått en strålande möjlighet att ta sig hela vägen in i parlamentet.

Vi har redan idag både hört och läst om ett stort antal nya medlemmar i Piratpartiet och om man inte helt gör bort sig den närmaste tiden så ligger vägen öppen.

Jag har svårt att komma fram till någon bra jämförelse till vad det egentligen är som de har dömts för. För det första är det outgrundligt hur man kan dömas till medhjälp när det inte ens är någon som har dömts för själva huvudbrottet. Sedan kan jag egentligen bara komma på en bra parallell till detta. Det är att jämföra med att en butik på 80-talet sålde kassettbandspelare, med dubbla däck, och kassettband till någon trots att man mycket väl visste om att det gick att spela av musiken från en LP-skiva eller spela in musiken från radion. Eller att samma butik på 90-talet sålde en dator med cd-brännare trots att de likaväl visste om vad som gick att kopiera och bränna i massupplaga. Kanske inte helt klockrena jämförelser, men ändå…

En annan jämförelse, som jag tror att Roger Wallis drog i radion, var den om bilhandlaren som säljer en ny bil med vetskapen om att bilföraren teoretiskt kan supa sig fulla och köra ihjäl någon och att bilhandlaren då skulle vara skyldig till medhjälp i detta.

Andra bloggar om , , , , , , , , Intressant.se