Feta är inte alls hippare än anorektikerna!

Modeller som är trådsmala och mer liknar dåliga klädgalgar har vi fått vänja oss vid att se. Det är i många fall inte någon munter syn och gör att man mer vill ringa till en läkare än att köpa kläderna som de är där för att framhäva.

Att våra kroppsideal och perspektiven successivt har förskjutits genom åren kan inte någon neka till och detta gäller inte på något enbart tjejer och kvinnor idag. Även killar och män har idag ett helt annat fokus på utseende än vad som var fallet för bara 20 år sedan.

Att våra, eller i alla fall vissa personers, perspektiv har en rejäl defekt går exempelvis att läsa sig till på Sidan 4 i Expressen idag där Madelaine Levy, chefredaktör på tidningen Bon, påstår att idealen som säger att vi ska banta och vara smala är på väg ut. Istället är det kurviga tjejer som Lara Stone och Daisy Lowe som numer får synas även i skranglighetens högborg, franska Vogue.

Jag vet inte om jag har en felaktig uppfattning om vad som är en kurvig tjej, men jag kan konstatera att jag definitivt inte ögonaböj skulle placera in vare sig Lara Stone eller Daisy Lowe i den beskrivningen.

Lara-Stone
Daisy-lowe

Visst, dom är inte några knotiga trägalgar utan har faktiskt även bröst. Men därifrån till kurvig är ändå en extremt märklig uppfattning.

Madelaine Levy beskriver sedan den nya trenden mot ett sundare synsätt på hur modellerna ska se ut och landar i en annan ytterlighet:

"När Grand, en av världens just nu mäktigaste stylister,
slår sig ihop med CondéNast, världens absolut mest glamourlösa
tidningshus, blir resultatet nya modetidningen Love. På förstasidan?
Nej, ingen utmärglad Olsen-syster. Inget anonymt benrangel i tonåren
heller. Inte ens en overkligt välbehållen superwoman à la Claudia
Schiffer. I stället är det sångerskan Beth Ditto, stor som ett hus och
vacker som en dag, vars valkar får breda ut sig över det superglossiga
omslaget.
"

Beth-ditto-love-cover

Jag lägger inte några värderingar i hur människor väljer att se ut, och Madelaine Levy får tycka att Beth Ditto är vacker som en dag, men jag lägger värderingar i vilka ideal som vi framhäver och låter våra barn leva upp till.

För mig är vare sig ett benrangel till modell eller en kraftigt överviktig Beth Ditto ett ideal att se upp till. Det är alldeles lysande om kroppsidealen normaliseras, men låt det inte slå över så att vi börjar hylla kraftigt överviktiga personer istället även om risken för detta kanske inte är så stor.

Däremot är riskerna med fetma är sannolikt ett gigantiskt mycket större problem än size zero. Detta alldeles oavsett att Beth Ditto är vacker som en dag. Feta är inte hippare än anorektikerna. Det är bara fetare.

Andra bloggar om , , , , , , , ,
Intressant.se

Reblog this post [with Zemanta]