Blått eller rosa – principer som övergår till verklighet

Innan man fått barn, och kanske även i början av sitt föräldraskap, är det mycket enkelt att har principer om en könsneutral uppfostran och att triviala saker som blått och rosa inte ska låsas till pojkar eller flickor.

Även om dessa principer i stora drag finns kvar i allt väsentligt som att ge sitt barn, oavsett kön, samma möjligheter att själva välja så är det inte så enkelt. Jag nämnde för min fru härom dagen att om hon för fem år sedan hade sett sig själv idag och vilka kläder vår äldsta dotter på fyra år har på sig den allra övervägande delen av tiden så hade hon nog hickat till en aning.

För fyra år sedan var det mycket kläder som var så könsneutrala eller "pojkfärgade" att vissa personer trodde att hon var en han. Idag kan jag utan att ljuga påstå att ingen enda någon dag i veckan baserat på klädsel skulle få för sig att kalla Nora för en kille. Inte hennes lillasyster på 1,5 år heller, även om det där fortfarande är något mer neutralt.

Det är till och med så att Nora, av någon outgrundlig anledning, inte tra på sig vilka kläder som helst. I vissa fall har hon fått mutas för att köpa ett par vanliga byxor för att inte alltid gå i strumpbyxor och klänningar. Hon har av någon fått lära sig vilka färger man kan matcha och har även egna idéer om hur man kombinerar sina plagg. Exempel på detta är att ha en långärmad tröja under en kortärmad.

Jag har inte några problem med detta utan kan snarare tycka att det är
ganska roande att se förskjutningen som har skett just på klädfronten.

IMG_4508

Hon är fyra år och dotter till en mamma som för fem år sedan hade en helt annan uppfattning om det här med kläder och färger. Det är inte så att hon aldrig har något annat än "tjejfärger" på sig, långt därifrån, och inte heller i övrigt handlar det om en med skygglappar anpassad tjejmiljö. Jag tror inte heller att det av naturen är en så enormt stor skillnad på hur tjejer och killar är av naturen och sedan blir som vuxna. Det handlar väldigt mycket om vad man gör det till och vilka dörrar man som förälder öppnar och stänger.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , Intressant.se