Annika Östberg till Sverige av ekonomiska skäl

Ju mer jag läst om och lyssnat på rapporteringen kring Annika Östberg, och hennes transit till svenskt kvinnofängelse i Hinseberg, desto mer säker är jag på att den egentliga orsaken till detta inte handlar om diplomatiska ansträngningar utan om ett rent krasst ekonomiskt beslut i Kalifornien.

De behöver helt enkelt spara pengar och låter då ett urval av fångar antingen gå fria eller överföras till sitt hemland.

Fängelserna i USA är överfulla och en federal domstol nyligen uppmanat Kaliforniens myndigheter att minska antalet fångar
drastiskt, med 40 procent för att lätta på trycket.

Det kan på ett mycket bättre sätt förklara varför det gick så snabbt helt plötsligt. Snarare detta än att Arnold Schwarzenegger och hans kompisar helt plötsligt hade gett upp alla sina principer utan anledning.

Så hur mycket ära än Carl Bildt, Beatrice Ask och Fredrik Reinfeldt idag antingen äras eller själva tar åt sig den samma för Annika Östbergs överflyttning så tror jag inte för fem öre att det har varit avgörande.

Istället har ekonomin styrt och Kalifornien har lämnat över kostnaden för Annika Östberg på den svenska staten.

Sedan kan jag, precis som många andra, inte förstå alla som idag jublar över vad som har hänt. Jag är med på att hon har suttit länge i fängelse i USA och att det kan vara rimligt att hon avtjänar det som är kvar i Sverige istället.

Men när det sker med stora leenden och i samma andetag som man pratar om den utan rättegång fängslade journalisten Davit Isaak blir jag mycket bekymrad över perspektivet på det hela.

Detta ägnar sig exempelvis Expressens ledare på Twitter åt när man för en stund sedan utbrast "Välkommen Annika Östberg. Nu väntar vi på att samvetsfången Dawit Isaak också får komma hem"

Läs gärna det relevanta perspektiv på det hela som Johan Ingerö ger på sin blogg.

Uppdatering:

Leif GW Persson uttalar sig i Aftonbladet och säger att Annika Östberg har särbehandlats:

– Hon är inte så liljevit som alla vill få det att framstå. Utan henne hade pojkvännen inte fixat att skjuta, han var för hög.

Om jämförelsen med Malexander-morden:

– I viss mening kan man säga att Annika Östberg är mer skyldig till
mord än Tony Olsson och den där chaufören (Andreas Axelsson reds anm),
de tittade ju bara på när Jackie Arklöv sköt.


Bloggat: Erik Svansbo, Ord av Jerry, Mathias Sundin

Andra bloggar om , , , , , , , , ,
Intressant.se

Reblog this post [with Zemanta]