Anjas sargade kropp säger ifrån

Det är inte något speciellt oväntat besked som kommer från Anja Pärson när hon meddelar att den kommande OS-säsongen är hennes sista som aktiv.

Efter den nyligen avslutade säsongen med mindre goda resultat, och med stora problem att ens ta sig i mål under den andra halvan av vintern, så är det fullt fokus som gäller i 10 månader fram till Vancouver och tävlingarna för Anja som sker 14-26 februari 2010.

Att det finns mentala bilder hos Anja att även lyckas i den totala världscupen är säkert inte fel, men jag tror ändå att de två veckorna i februari överskuggar allt annat om man väl ställer det på sin spets.

Trots att det gick som det gjorde den avslutade säsongen så är det självfallet så att Anja, med en någorlunda hel kropp och lite mer flyt, är ett medaljhopp av rang när det väl kommer till ett mästerskap.

Med ett enda undantag, ett OS-guld mindre än Pernilla Wiberg, så är Anja Pärson redan på alla jämförbara punkter Sveriges mest framgångsrika alpina åkare efter Ingemar Stenmark. Att det är just jakten på ytterligare ett OS-guld som motiverar ytterligare ett år är ganska solklart.

Sedan kan jag inte låta bli att reflektera över det faktum att hennes kropp är så utsliten efter 10 år i världseliten att den måste pensioneras före 30 års ålder. Det är ett högt pris som många elitidrottare betalar och det kan knappast betecknas som speciellt hälsosamt.

Andra bloggar om , , , ,
Intressant.se