VAB-fusket existerar men inte på ett så korkat vis

Det hävdas nu att de kontroller av Vård Av Barn som sker sedan halvårsskiftet förra året, där ett särskilt intyg som ska signeras av förskolan måste lämnas in till Försäkringskassan, inte har gett någon besparing så som man förväntade sig.

Istället kostar det mer än det smakar och det är egentligen inte så konstigt. Hela kontrollen är fel utformad från början och det ska till en rent ut sagt korkad förälder för att åka dit för den här typen av fusk. Du ska alltså vara hemma från jobbet samtidigt som du lämnar ditt barn på dagis och begär ersättning för tiden från Försäkringskassan.

Det är inte den här typen av fusk som föräldrar sätter i system utan att de väljer att vara hemma både själva och med sitt barn. Orsaken till detta kan säkert vara flera, men en huvudanledning är garanterat att själv undvika en karensdag för egen sjukdom. Istället tar man en VAB-dag som ersättning, ett scenario som jag ritade upp redan i december 2007 när förslaget presenterades.

Om resurserna för att kontrollera fusket är korrekt kan diskuteras. I alla fall kommer de aldrig att bli framgångsrika i sin nuvarande form. Man behöver säkert undersöka saken mer, men allvarligt fundera på var och hur fusket finns.

Tanken bakom kontrollerna av VAB-dagar är rätt, men sättet att göra det på kunde jag ha dömt ut redan på förhand. Men därifrån till att påstå att det inte fuskas, för det gör det, är totalt felaktigt.

Vi ska inte jaga föräldrar med snoriga ungar, men vi måste hitta ett sätt att sätta åt föräldrar med friska barn som fuskar till sig pengar ur föräldraförsäkringen.