Twitter som ett alarm vid katastroflägen

Gårdagens dödsskjutningar i Winnenden i Tyskland, då en ensam gärningsman ["vanlig kille") dödade 15 personer, visar ännu en gång hur oerhört fort det går att sprida information via nya sociala medier. Natali Haug berättar i Expressen om hur hon reflexmässigt informerade sina vänner via Twitter och hur snabbt detta leder vidare:

>>Reflexmässigt skickade
jag också ut nyheten på Twitter. Klockan åtta hade jag 44 stycken som
följde mig. De flesta var från Stuttgart, folk som jag känner
personligen, och som jag ville varna. Strax därefter fick jag det
första samtalet från media. Jag tror det av N-TV. Jag blev väldigt
överraskad. Vid lunchtid hade ett tiotal medier ringt mig. Ganska
överväldigande, eftersom jag egentligen inte hade mer att komma med än
att varna folk från att komma hit. <<

Om Natalis twittrande har räddat någon ifrån att utsättas för fara vet jag inte, men exemplet visar upp vad våra nya sociala medier är kapabla till. Det är ett exempel på möjligheterna och jag är säker på att vi inte har en aning om vilka kopplingar som vi kommer att se till mikrobloggar och andra sociala nätverk under de närmsta åren.

Att mikrobloggar och övriga sociala medier sakta kommer att ta kål på en stor del av allt mailande vi idag håller på med står ganska klart och jag tror att den riktigt stora revolutionen kommer när alla som fortfarande är avigt inställda till ord som chatt och blogg får insikt om vad detta i kombination med alla fantastiska tjänster innebär i form av tidsbesparing och att kunna uppnå en högre servicenivå i kommersiella verksamheter.

Om något av alla sociala medier skonade något liv igår vet jag inte, men att det även finns stora möjligheter att förebygga händelser av det slag som skedde igår, och som har hänt på många andra ställen, det vet vi. Vi medborgare på alla sociala nätverk har möjligheter att vara vaksamma över avvikande kommentarer och andra signaler samtidigt som polis och andra myndigheter behöver bli bättre på att ta tillvara information som kommer den vägen.

Det är aldrig vanliga killar som begår den här typen av brott och jag är ganska övertygad om att de flesta av dess, oftast unga män, på något vis har signalerat till sin omgivning om att det finns problem som personen i fråga inte har grepp över.