Oenighet mellan s och mp om förmögenhetsskatten

Morgonen har gett oss nyheter om att centern tror att det kan komma att krävas nedskärningar i den budget för 2010 som alliansen ska lägga fram i september. Med tanke på den stressande krisen så låter det inte allt för omoget att ta med ett sådant scenario i beräkningarna.

Den andra politiska nyheten av ekonomisk art är att socialdemokraterna vill återinföra förmögenhetsskatt för inkomster över en miljon och införa en extra fastighetsskatt på villor med taxeringsvärden över fem miljoner. Dessa åtgärder ska tillsammans ge 5 miljarder till statskassan. Om detta skriver Mona Sahlin och Thomas Östros på DN Debatt.

Men det allra mest intressanta ur ett väljarperspektiv är det faktum att socialdemokraternas förslag inte är detsamma som ett förslag från det som ska vara ett regeringsalternativ om ett drygt år.

Miljöpartiet tycker att förmögenhetsskatt är en rent dålig idé och deras ekonomiske talesperson Mikaela Waltersson säger att "det är en ideologisk skatt med stora problem. Den läcker som ett såll
och träffar inte dem som bör betala. Vi ser inget skäl till att vrida
klockan tillbaka"
.

Och låt oss för guds skull slippa att få den marginella frågan om fastighetsskatten som en valfråga en gång till!

Nu ska jag i och för sig vara ärlig och säga att utspelet i DN inte bara innehåller det som blir rubriker av i media. Det är i övrigt ett starkt fokus på den pågående krisen och hur människor ska komma i arbete och på en punkt är jag beredd att hålla med om oron. Det handlar om de neddragningar som just nu diskuteras i landets kommuner och som kan komma att drabba kärnan i värlfärden – vård, skola och omsorg.

Det är där människor, även alla som inte förlorar sina jobb, i vardagen tydligast kommer att se spåren av kris och det är i dessa eventuella neddragningar som ett av de största hoten mot alliansen ligger. För när människor, oavsett regeringens fel eller inte, ser detta ske så kommer Fredrik Reinfeldt och alliansen ändå att få skulden för detta.