Lämna din lampa tänd

Det handlar precis som så mycket annat om reklam. Att rädda jorden från en klimatrelaterad undergång är förvisso något som berör oss alla och, om det nu verkligen är så illa, ska prioriteras högt. Men att upplysa våra ledare runt om på detta klot genom att släcka våra lampor har inte någon mer verkan än att lätta lite på det egna dåliga samvetet hos många.

Det är lite som när kändisar skaffar fadderbarn i direktsänd tv. Det lättar lite på deras samvete, ger bra goodwill och gratis reklam för deras fortsatta karriärer. Earth Hour har ungefär samma funktion för olika företag och städer runt om i landet.

Earth Hour sätter fingret på en viktig fråga att fortsätta debatter och hantera för våra världsledare, men fokus alla oss andra borde i första hand ligga på hur vi lever våra liv och vad vi kan göra för att spara energi mer än en nedsläckt timme en lördag i slutet av mars.

Hur har ni det själva med de onödigt tända lamporna, tv på standby och komfortvärmen som säkert kan sänkas ett par grader?

Själv har jag mycket att leva upp till där innan jag ens skulle få för mig att släcka belysningen på lördag. Så jag kommer att lämpa mitt ljus tänt på samma vis som vilken annan kväll som helst och timmen mellan 20.30-21.30, innan VM-kvalmatchen i fotboll börjar, ska jag sätta repeat på Mauro Scoccos Lämna din lampa tänd.