Häpnadsväckande lågt förtroende för Mona Sahlin

Även om jag själv har väldigt lågt förtroende för Mona Sahlin, och hennes förmåga att leda landet, så blir jag ändå förvånad över att hennes förlust i förtroende är häpnadsväckande.

I en tid av finanskris och lågkonjunktur där fokus det senaste halvåret har legat på hur regeringen hanterat de olika delarna av krisen och där Mona Sahlin varit frontfiguren i att framföra kritik mot regeringen så har hon förlorat förtroendematchen mot Fredrik Reinfeldt med hästlängder.

Det är 18 månader kvar till valet 2010. I 6 av dessa ska Fredrik Reinfeldt leda EU, en tid då utrymmet för diskussioner om nationella frågor blir mer begränsat och Reinfeldt, helt naturligt, kommer att få ett enormt utrymme i media. Något som vi vet gynnade Göran Persson mycket förra gången Sverige var ordförandeland.

De följande 6 månaderna kommer starka rojalistiska vindar att vina över landet och inte heller det kommer att vara någon som helst fördel för Mona Sahlin och hennes regeringsalternativ. Sedan återstår bara 3 månader innan det är dags för valet 2010.

Förutom ovanstående, mer handfasta, aspekter så är självfallet lågkonjunkturens utveckling, och hanteringen av denna, helt avgörande för förtroendet till både regeringen och Reinfeldt själv.