Varför sker ingen källhänvisning i media om Mona och Swecan?

Inte för att det den här gången är av någon som helst avgörande betydelse, men jag kan ändra inte låta bli att undra varför tidningar som igår kväll uppmärksammade sök-kopplingen mellan Mona Sahlins paroll S we can och den cannabisvänliga organisationen Swecan.

Jag vet inte vem som var först med att uppmärksamma det, men jag själv gjorde det på Johanna Grafs blogg, via hennes Twitter, igår förmiddag någon gång runt 11.00. Jag bloggade sedan om detta själv strax därefter.

Sedan framåt lördagskvällen hoppar tidningarna och skriver om detta, baserat på en TT-rapportering, och de flesta använder rubriken Sahlinblunder om cannabis.

Jag har inte gjort någon djupanalys av alla medier som publicerat något om detta, och baserat på samma TT-text, men ingen av de stora tidningarna har gjort någon egen kontroll av saken.

Eftersom tidningarna litar blint på vad TT skickar ut för okritisk vidarepublicering så ligger det ett delat ansvar. Det största har Owe Nilsson på TT som tycks vara den som kokat ihop texten. Ett något mindre, men ändå ett ansvar, har den på respektive tidning som trycker ctrl+c och bara publicerar.

Det är som sagt ingen livsavgörande fråga det handlar om, men det visar ändå på fortsatta problem från vissa medierepresentanter att förstå den nya tidens kommunikation och att källhänvisa tillbaka till den som först fick nys om saken.

I det här fallet är det, vad jag kan konstatera, Johanna Graf som gjorde det en 7-8 timmar före Owe Nilsson och därmed borde fått en länk tillbaka i TT:s artikel.

Uppdatering:

Några bloggar som uppmärksammat Johanna Graf:

Mina moderata karameller, Kent Persson 

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se