Vägen ligger öppen för ny kärnkraft

Efter centerpartiets historiska beslut idag att fortsätta diskutera möjligheterna till ny svensk kärnkraft ligger vägen helt öppen för ett snabbt beslut i frågan.

För även om det låter tveksamt i flera av rapporterna efter mötet så har jag svårt att tro att man kallar till ett möte på det viset och sedan klart och tydligt säger sig ha mandat för att förhandla med övriga allianspartier. Man hade inte ens sagt så mycket om inte mandatet innehåller, ett för övriga allianspartier, positivt besked om just kärnkraften. För m, fp och kd kommer knappast förhandla om enbart bioenergi och vindkraft.

Det är något som jag inte ens trodde på när jag så sent som efter kristdemokraternas öppning i förra veckan ändå hoppades på.

Maud_olofsson

Det är inte bara ett bra beslut som enar alliansens samtliga partier i frågan. Det är dessutom något som ställer till det för ett djupt oenigt socialdemokratiskt parti och där Mona Sahlin nu måste börja diskutera en fråga med v och mp där i alla fall inte miljöpartiet kommer att vika sig.

Även om det i det här skedet inte handlar om att utöka antalet reaktorer totalt sett så är det i alla fall ett steg på vägen som borde ha tagits för länge sedan.

I övrigt kan man undra vad Torbjörn Fälldin tänker en dag som denna när Maud Olofsson är på god väg att börja bygga ny kärnkraft i Sverige.