Sluta jubla över att räntan sänks!

Självklart tackar inte heller jag nej till upp emot en procents ytterligare räntesänkning på alla mina skulder. Men nu börjar jag bli orolig över hur detta kommer att påverka många om några år när det vänder uppåt igen.

Hur många är så smarta att de amorterar av så mycket som möjligt på sina befintliga lån och hur många kommer att tänja ytterligare lite på möjligheterna att låna ännu mer pengar?

De åtgärder som sker är inte, vad många än kan få för sig, i första hand riktade till hushållen. Det är företag med stora likviditetsproblem som är huvudmålet. Sedan kan Anders Borg fortsätta att peppa de svenska hushållen till att kräva genomslag på räntesänkningarna hos sina banker hur mycket han än vill.

Han gör ett stabilt och bra jobb som finansminister, men just den biten känns en aning konstlad.

Nästa sak som snart kommer att ske är att priserna kommer att sjunka och att vi står med en deflation på halsen, något som att leda till ännu sämre likviditet för många svenska företag. För lite betalt för sina produkter och för höga kostnader för löner och annat som inte Riksbankens räntesänkningar råder över.

Gränsen för när en sänkt ränta var något övervägande positivt har passerats för ett bra tag sedan.

Reblog this post [with Zemanta]