Miljöpartiet ska börja klä sig

Det har skett en successiv förändring av den miljöpartistiska profilen sedan partiet bildades och sedan slog igenom på allvar när man tog sig in i riksdagen 1988. På den tiden dansades det i rad, med trummor indiantjut, efter varandra. Den jag ser framför mig i det här tåget är, om jag minns rätt, Eva Goës som då var språkrör tillsammans med Birger Schlaug.

Då var det mer vanligt förekommande var det kofta istället för kavaj som gällde. Numera kan man inte lika tydligt se att det är en miljöpartist som det gick att göra då, även om det kanske var inbillning att det gick ens på den tiden.

När jag googlar på miljöpartiet+kofta så hittar jag en som bekräftar det jag kom ihåg. Både Schlaug och Goës i varsin stickad kofta på partiets valvaka 1988. Eller är det en kavaj Birger har på sig ändå?:

Miljopartiet

För att riktigt tydligt markera att det nu är allvar och att man blivit ett parti att räkna med även i frågan om att bilda regering efter valet 2010 så går man nu ut och talar om för medlemmarna att en miljöpartist ute i det offentliga ska vara snyggt och prydligt klädd.

Det är lätt att få för sig att risigt klädda miljöpartister är en fördom jag bär på, men varför skulle man i så fall känna sig tvingade att så tydligt tala om det för medlemmarna?

Är detta det slutgiltiga direktivet som förpassar miljöpartiet från outsiders till vilket annat gammalt parti som helst?