Wiehe medverkar till att politisera idrotten

Jag har vid ett flertal tillfällen uttryckt min bestämda uppfattning om det felaktiga i att använda idrotten som ett slagträ i diverse olika konflikter runt om i världen.

Det spelar ingen roll om det handlar om OS i Beijing eller det nu aktuella Gaza-kriget. En bojkott av en tennismatch i Malmö i mars är fel.

En som nu medverkar till att underblåsa dessa krav på bojkott är, givetvis, Mikael Wiehe som dessutom har skrivit en ny text till sin gamla Hoola Bandoola-låt Stoppa Matchen.

Under OS 2008

bjöd Kina på en fest

som gav så mycket reklam

att hälften hade räckt

Israels politiker

dom är ute efter samma sak

Men vi ska inte propagera

för deras terrorapparat

Stoppa matchen …

För det första tror jag knappast att Israels politiker ser Davis Cup-tennis mot Sverige, i Malmö, som ett propagandatillfälle. För det andra är jag, utan åsikt om konflikten, också helt övertygad om att Israel är så luttrade att de håller en så låg profil som möjligt i idrottssammanhang för att inte väcka onödigt ont blod.

War-could-not-kill-football

Även om det, bevisligen, finns idrottsevenemang som har använts av regimen i landet som en möjlighet till propaganda så har vare sig denna propaganda eller evenemanget i övrigt bidragit till att, baserat på denna propaganda, enbart tack vare detta upprätthålla sina maktpositioner.

Dessutom ropas det oftast bara på bojkott när det passar den egna politiska uppfattningen, även om Beijing i det hänseendet är ett undantag.

Det räcker med att nämna sommar-OS i Moskva och vinter-OS i Sarajevo som idrottsliga exempel där en bojkott, med en rak linje, borde ha krävts men aldrig ens var aktuell.

Relaterat i media:

SydsvenskanSvd Svd Sydsvenskan.se Aftonbladet

Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , ,
Intressant.se