Stress är ett missbruk

Stress i olika former är något som vi alla drabbas av. De flesta av oss klarar av att hantera den, men andra har betydligt svårare att ramla ur det ekorrhjul som stressen handlar om.

Stressläkaren Per Lytsy säger i Metro att stress inte är en sjukdom utan ett tillstånd som beror på sociala och psykosociala omständigheter.

Även om stress enligt honom inte är en sjukdom som kan sättas en diagnos på så kan stressen leda till följdverkningar som slutar i riktiga sjukdomar.

Jag skulle vilja jämföra det med alkoholförtäring. De flesta av oss klarar av att hantera alkohol/stress på ett bra sätt. De flesta av oss kan till och med bli gladare och må bättre av lite alkohol/stress.

Sedan finns det dom som inte kan sätta gränser, eller är känsligare, i sitt förhållande till alkohol/stress och istället hamnar i situationer som istället blir negativa och som påverkar hela livssituationen.

Botemedlet för den som inte kan hantera sitt förhållande till alkohol/stress ligger i det personliga ansvaret. Man kan få hjälp med att få rätsida på sina problem, men det är ingen annan än den drabbade personen och förändringar i det skadliga beteendet som hjälper.

Stress i för höga doser är ett missbruk och ett sakta nedbrytande av den egna kroppen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , Intressant.se