Bloggarna – den nya tredje statsmakten?

Det pågår en intressant diskussion utanför medie- och blogglöpen om IPRED, FRA och Israels krigföring mot Hamas i Gaza.

Liza Marklund står i fokus, eller som utgångspunkt, för denna diskussion som sakta men säkert skapar ringar på vattnet och nu även indirekt, via Paul Ronges kopplingar, innefattar Jan Guillos uppfattning och tystnad med sin författarkollega.

I sitt senaste inlägg i debatten är Paul Ronge inne på frågan om  en Lex Liza som skulle innebära att bloggarna är de nya granskarna i ett samhälle där journalismen inte vågar sig på att granska sina kompisar och kollegor som misstänks fara med osanning eller på annat sätt inte uppfyller vad som förväntas.

>>Journalisterna – den tredje statsmakten – måste granskas lika hårt som
alla andra makthavare – det är en sanning allt fler skriver under på. […] Hur Liza Marklund och Piratförlaget än försöker blanda
bort korten så var det hennes trovärdighet i rollen som journalist som
gjorde att “Gömda” uppfattades som en sann historia och som gjorde att
den därför blev en sådan bestseller och som gjorde författarna
stormrika.[…] Kanske är det ett “Lex Liza Marklund” att bloggarna är de nya granskarna?
<<

Jag tror under alla omständigheter att bloggar i olika kategorier i den aktuella debatten har blivit en faktor att räkna med på ett sätt som inte känns bekvämt för gamla invanda maktpersoner som tidigare kunnat skriva krönikor, reportage och böcker utan att riskera att kunna bli så ifrågasatta som nu är möjligt.

Om det sedan handlar om att bloggar är den nya tredje statsmakten kanske är lite väl mycket tilltaget, men att bloggar i alla fall har blivit en del av den är solklart och det är något som i grunden är bra för hela vårt demokratiska samhälle. Bloggar har öppnat möjligheter för vanligt folk att få sin röst hörd på ett sätt som tidigare inte varit så enkel.

Med all respekt för Jerry, som gjort och gör ett stort arbete med sitt granskande av Marklunds påstådda osanningar, så har jag svårt att tro att han hade seglat upp som en förgrundsgestalt i debatten om det hade varit för tio år sedan innan bloggen fanns som ett instrument. Eller hur Jerry?

Anledningen till att Liza Marklund sitter på pottkanten är självfallet i första hand ett antal böcker som verkar slira alltför mycket på sanningen, men huvudanledningen är ändå boken Mia – sanningen om Gömda av Monica Antonsson, som ifrågasätter så mycket av Marklunds böcker, tillsammans med det stöd och den glöd som många bloggar lägger ner på att fortsätta hållan ångan uppe fram till den dag Liza Marklund inser att hon måste fronta alla ifrågasättanden och inte själva fortsätta gömma sig på solkusten.

För faktum är att det redan börjat få konsekvenser, eller i alla fall bubbla, när The Witch förslag i ett blogginlägg om att alla författare på Piratförlaget skulle få ett erbjudande från Blue Publishing och hoppa av.

Detta är något som Blue Publishings Stefan Lundström har nappat på genom att på stående fot erbjuda kontrakt med Stina Lundberg Dabrowski, Katerina Janouch, Britt-Marie Mattsson, Mark
Levengood och andra författare om de har kurage nog att lämna
Piratförlaget

Bloggat i ämnet:

Ronge 1, Ronge 2, Jerry 1, Jerry 2, Kulturbloggen

Relaterat i media:

Dn Svd Dn

Andra bloggar om , , , , , , , , , , ,
Intressant.se

Reblog this post [with Zemanta]