Äckligt tillrättalagd jämställdhet i alliansens namn

Jag kan tycka att det ser äckligt tillrättalagt när regeringens nya utnämningspolitik på bara några år har lett till att hälften av toppjobben går till kvinnor och en femtedel av alla har utländsk bakgrund. Allt detta motsvarar på pricken hur befolkningssammansättningen i Sverige ser ut.

Att det har funnits en skev bild av hur fördelningen har sett ut tror jag de flesta håller med om och om nu inte denna timing är en slump, vilket jag tvivlar en aning på,  så borde vi snart återigen se en förfördelning av något av könen på dessa topptjänster. Något annat vore märkligt och skulle snarare kunna ses som att tjänsterna har kvoterats.

Oavsett vilket så är det allra viktigaste givetvis att ambitionen att rätt person med rätt kompetens och och inte rätt enbart kontakter ska vara avgörande vid nästan alla tillsättningar. Samtidigt så får inte kontakter heller bli en nackdel i sammanhanget då det självfallet även finns fördelar i detta.

Det mest intressanta i detta är ändå att det krävdes en borgerlig regering för att få till en hyfsat korrekt balans på vilka utnämningar som sker. Även om Socialdemokraterna knappast kan med att gnälla idag så är det ändå pinsamt att alliansregeringen på så kort tid har lyckats rekrytera upp ett helt annat utseende.

Låt oss då verkligen hoppas att denna nya balans också har en minst lika stor kompetens för att utföra sina jobb som företrädarna har haft.

Relaterat i media:

Dn SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Intressant.se