Absorbera inte sverigedemokraternas politik

Det finns en benägenhet att tysta ner sverigedemokraternas existens på det nationella planet alldeles för mycket. Även om partiet i olika opinionsundersökningar ligger en bra bit ifrån 4 procent så säger det egentligen inte speciellt mycket i det här läget.

En som försöker lyfta upp frågan till debatt är Magnus Ljungkvist som med blogginlägget En röst på Fredrik Reinfeldt är en röst på Jimmie Åkesson undrar varför alliansen inte ger ett klart och tydligt besked om hur man kommer att hantera ett valresultat med sverigedemokraterna i riksdagen och kanske en allians utan kristdemokraterna kvar.

Den rödgröna sidan har sagt att man aldrig kommer att göra sig beroende av sverigedemokraterna. Istället kommer man att söka stöd över blockgränsen, något som alliansregeringen inte har tydligtgjort.

Johan Ingerö gör i ett svar på bland annat Magnus Ljungkvist, diskussionen till en fråga enbart om migrations- och flyktingpolitik, något som jag inte anser att det är även om det är just på den punkten det är mest kritiskt. Ska man svara på vilken sida man ställer sig i frågan om sverigedemokraterna så handlar det självfallet om alla olika delar av politiken.

Ljungkvist fortsätter, efter Ingerös svar, att argumentera i inlägget Reinfeldts unkna regeringsunderlag där han just påpekar att det inte bara handlar om migrations- och flyktingpolitken utan om ett det totala paketet.

Jag kan kanske tycka att det är så pass länge kvar till nästa val att frågan inte på något vis är akut att svara på från Fredrik Reinfeldt och hans regering, men att de behöver tydliggöra hur man kommer att agera tycker jag är självklart.

Det viktigaste av allt, alldeles oavsett när och hur ett besked från alliansen kommer, är att vi inte får en situation likt den med Ny Demokrati där deras tuffare syn på migrations- och flyktingpolitiken absorberades av övriga partier så att vi i praktiken, trots att det partiet havererade av sig själva, fick en nydemokratisk politik på det här området.

Ett gott initiativ på det här området är SSU i Kalmar som på sin blogg SD Bluffen försöker att bemöta och granska sverigedemokraterna på det lokala planet. Även om det  emellanåt är en aning kantigt och styltigt framställt så är det under alla omständigheter ett gott exempel på hur jag tror att man måste agera.

Magnus Ljungkvist skriver i ett svar på Twitter att Reinfeldt har ställt sig i pölen och inte vill gå ur och att det därför är viktigt att diskutera frågan.

Om nu Reinfeldt står i den där pölen, som Magnus pratar om, så är det bara viktigt att ingen annan fortsätter att klampa i den när ett ställningstagande, med rätt innehåll, från honom och regeringen väl kommer, vilket jag verkligen hoppas. I det läget är det ett gemensamt ansvar för alla partier att neutralisera sverigedemokraterna så långt det bara går utan det där absorberandet jag skrev om tidigare.

Reblog this post [with Zemanta]